Бивш зам.-външен министър осъден на 3 и половина години затвор

Петър-Феим Чаушев признат за виновен за посредничество при откуп

Бивш зам.-външен министър осъден на 3 и половина години затвор

Ефективна присъда от три години и шест месеца затвор получи в петък бившият заместник-министър на външните работи Феим (Петър) Чаушев. Софийският районен съд го осъди за това, че съдействал да се върне откраднатият автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп. Същото наказание получи и другият подсъдим по делото - Ивайло Геков, когото прокуратурата обвини, че е взел парите.

По време на пледоариите адвокатите на обвиняемия бивш член на предишното правителство завиха, че няма доказателства, че извършеното от Чаушев има престъпен състав. Пред съда бившият заместник-министър заяви, че не е искал пари, а само да помогне.

Прокуратурата твърди, че  потърпевшият сам потърсил Чаушев, тъй като предполагал, че може да му помогне с връзките си в администрацията. Тъй като останал неприятно изненадан от поискания откуп, потърсил помощ от МВР.

Феим Чаушев заемаше заместник-министерския пост под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта Петър, участваше в търговски дружества, което е в разрез със статута му на зам.-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено при вербуването му за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.

Чаушев бе признат за виновен, въпреки че двама ключови свидетели по делото се отметнаха от показанията си при предното заседание на съда.

Първо шофьорът на собственика на колата Ендер Думушев обясни, че банкнотите, използвани при операцията, са белязани от полицията без неговото знание, както и че не помни дали е разговарял лично с Феим Чаушев за уговарянето на срещата за даването на откупа. Показанията, дадени от него по време на досъдебното производство, бяха коренно различни. Той обясни, че е писал каквото са му диктували полицаите.

Думушев обясни, че знаел от медиите, че в България е практика откраднати автомобили да се връщат срещу откуп и затова с помощта на познат в Турция делегацията се свързала с Феим Чаушев. Чаушев пък казал, че има приятел, който може да помогне, но не знаел точно как, а след това го запознал с Ивайло Геков. Той вече се съгласил да съдейства за връщането на автомобила, но това щяло да струва 25 хил. евро. Междувременно бизнесмените се свързали и с полицията. Така Геков получил 23 000 евро, които били белязани от разследващите.

Друг свидетел на прокуратурата - Али Калъч от обкръжението на турския бизнесмен, също се оплака от полицията. Пред съда той заяви, че не е успял да прочете показанията си, защото не умее да чете на български.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?