Бивш затворник обещава милиони долари за образование на ромите

Бившият депутат от предишния парламент Цветелин Кънчев, който лежа в затвора за рекет, обяви, че за осъществяване на националната образователна програма на неговото политическо движение "Евророма" са осигурени от чуждестранни донори стотици милиони долари.

Предизборното си обещание към електората Кънчев обяви в Русе. Основната цел на програмата, която щяла да стартира на 1 януари 2005 г., е да съдейства чрез образование на децата ромите да се превърнат от консуматори в данъкоплатци, заяви председателят на движението.

Според Цветелин Кънчев от националната програма за интеграция на ромското малцинство от април 1999 година нищо не е изпълнено.

"Евророма" е отворена за политически диалог с всички политически сили с изключение на крайните националисти, които за щастие у нас не съществуват, каза Цветелин Кънчев, цитиран от БТА. Той сравни отношенията на движението "Евророма" с ДПС "както на Хитър Петър с Настрадин Ходжа: винаги има хитринка и винаги в крайна сметка се стига до консенсус".

Заради старо изказване на зам.шефката на ДПС Емел Етем, че ромите са мързеливи, съпартийците на Кънчев люто се ядосаха на ДПС, но той съхрани партньорството си с депутатите и активистите на Доган.

Позицията на "Евророма" за ромския език е да се ползва само в къщи. В училищата ромските деца трябва да изучават български и другите езици, които са в учебните програми, заяви още Кънчев.

В Русе с общинска конференция се реорганизира местната организация на "Евророма", тъй като досегашното ръководство не се е справило със задълженията си и е преследвало лични цели, съобщи Цветелин Кънчев.

Още от България