Бивша македонска министърка влезе в затвора за четири години заради скъп "Мерцедес"

Груевски и Янкулоска

Бившият македонски вътрешен министър Гордана Янкулоска влезе за 4 години в затвора заради емблематичния случай "Танк". Друг обект на делото, бившият премиер Никола Груевски, който е политически бежанец в Унгария, получи още една присъда - година и половина заради насилието по време на националистически протести през 2013 година, съобщи БНР. 

Янкулоска попада зад решетките заради незаконната покупка на бронирана лимузина "Мерцедес" за 600 000 евро за тогавашния премиер Никола Груевски. 

Според нейния адвокат тя е била прибрана от полицията 10 минути след решението, че по нататъшно обжалване на присъдата е невъзможно, което е незаконно, защото не е получила възможност да се яви доброволно.

За същия случай Груевски бе осъден на две години затвор, но избяга в Унгария два дни преди въпросното доброволно явяване пред властите. 

Впоследствие Будапеща му осигури официално политическо убежище.

Според партията ѝ ВМРО Янкулоска е "жертва на несправедливостта и политическото преследване на мафията" на сегашния премиер Зоран Заев. "Танк" и други знакови дела бяха образувани след разкрития на самия Заев за злоупотреби по време на управлението на националистите.

Днес Груевски задочно получи нова присъда - година и половина затвор по делото "Насилие в Център". Според съда, през 2013 Груевски е подтиквал протестиращи привърженици на партията му към насилие спрямо кмета на скопската община Център Андрей Жерновски. Тогавашният министър на транспорта Миле Янакиески получи година условно.

Чрез Фейсбук някогашният премиер реагира с думите, че "в Македония няма правосъдие" и решенията по делата са взети под натиск от Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят