Бивша обвинителка осъди прокуратура за рекордните 150 000 лева

Темида се оказва далеч по-щедра в обезвъзмездяването на потърпевши от гилдията

Снимка: БГНЕС

Бившата прокурорка от Лом Вероника Кольова успя да осъди държавното обвинение да ѝ изплати рекордното обезщетение от 150 000 лева заради заведеното срещу нея дело, научи Mediapool. Решението е окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.

 

Кольова води делото по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който дава право на всеки гражданин да съди прокуратурата при провал на повдигнатите обвинения. Това обезщетение е най-голямото присъждано досега по силата на този закон и би утежнило и без това не особено розовото финансово положение на държавното обвинение.

 

Прокуратурата ще трябва да плати и лихви върху сумата от 150 000 лева за последните четири години, откакто бе постановена присъдата на първа инстанция. Това са още близо 65 000 лева.

 

Бившата районна прокурорка на Лом е медиен герой. Тя бе един от първите магистрати, с които започна т.нар. прочистване на прокуратурата от Борис Велчев след ерата на Филчев. През 2006 г. Кольова е дадена на съд по обвинение, че съставила неверни доклади за състояние на ломската прокуратура. Три години и половина по-късно тя е оправдана, защото прокуратура не успява да докаже какви щети, освен имиджовите, е нанесла Кольова със своите действия.

Решението на ВКС по случая "Кольова" е изключително важно, защото в него за първи път изрично се посочва защо някои категории граждани заслужават да получават по-големи обезщетения от останалите пострадали от действията на прокуратурата. Съдът смята, че "полицаи, военни, магистрати, митнически служители и прочие" служители трябва да бъдат овъзмездени с по-високи суми, тъй като "очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени".

 

Практиката на българския съд показва, че Темида е много по-състрадателна към тази "отбрана" част подсъдими граждани. Проучванията на Mediapool за решенията на съда по ЗОДОВ показа, че подходът към останалите граждани е различен - много по-тежки наказателни репресии (в това число многогодишен престой в ареста, влачени с десетилетия дела и дори случаи на незаконно вкарване в затвора) водят до много по-малки обезщетения.

 

През последните няколко години има няколко бивши депутати и кметове, които са спечелили делата си срещу прокуратура по реда на ЗОДОВ, но техните обезщетения са много по-малко от присъденото на Кольова – средно по около 30 000 лева. Нито един лекар, чиято репутация е била съсипана от водено дело, не е успял да вземе обезщетение дори близко до това на ломската обвинителка.

 

През 2012 година 10 митничари от Кулата осъждат прокуратура за заведените срещу тях дела за корупция и обезщетението им за увреден имидж е по 5000 лева на човек.

 

В хода на делото си Вероника Кольова успява да докаже безпроблемно вредите, които търпи от заведеното ѝ дело – губи работата си, изпитва сериозен психически дискомфорт, репутацията ѝ е срината, семейството ѝ страда от случващото се. Това е обичайна история, която може да се види в много от делата по ЗОДОВ.

Интересното в случая на Кольова е, че на първа инстанция Софийският градски съд ѝ присъжда обезщетение от 250 000 лева. Впоследствие то е намалено до 150 000 лева от Софийския апелативен съд преди присъдата да бъде потвърдена от ВКС.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?