Бивша съдружничка на Бъчварова, адвокатка и хигиенистка отиват на съд за търговия с бебета

Бивша съдружничка на Бъчварова, адвокатка и хигиенистка отиват на съд за търговия с бебета

Управителката на маркетинговата агенция ”Маркет Линкс” и бивша съдружничка на вътрешния министър Румяна Бъчварова – Цветелина Стоянова, столична адвокатка и хигиенистка отиват на съд по обвинения, че са организирали незаконна мрежа за продажба на бебета у нас, съобщиха в петък от прокуратурата.

За ръководител на престъпната група прокуратурата сочи Цветелина Стоянова, която е и маркетингов специалист на сдружение "Надежда за нас 2008". В мрежата за незаконна търговия с бебета са участвали още адвокатът от Софийска адвокатска колегия Снежина Спасова и Тотка Георгиева, която е хигиенист в частна детска градина "Веселата къща".

Според обвинителния акт престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението "Надежда за нас 2008", в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева, която също е израсла в дом и е била приета от Стоянова да живее в жилището ѝ, ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности.

Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването. След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на "новите родители" и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

По делото са използвани специални разузнавателни средства.

Трите жени бяха задържани при акция на на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване. Тогава Бъчварова, която по онова време бе член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, коментира, че от 5 години не е в съдружие със Цветeлина Стоянова.

Бъчварова посочи, че самата Стоянова има осиновено дете и помага на децата от дом във Враца и изрази надежда, че бившата ѝ съдружничка ще успее да докаже, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?