Бивша съветничка на Тръмп тайно записвала разговори в Белия дом

Президентът я определи като "откачена“, "злобна, но не умна“

Доналд Тръмп и Омароса Маниголд Нюман през септември 2016 г.

Бившата президентска съветничка Омароса Маниголд Нюман е остро критикувана от привърженици на президента Доналд Тръмп и експерти по национална сигурност заради тайните аудиозаписи, които е направила в Белия дом, включително на нейното уволнение от ръководителя на президентската администрация Джон Кели в строго охраняваната Кризисна стая, съобщава Асошиейтед прес.

Маниголд Нюман каза в неделя в телевизионното предаване "Среща с пресата" на Ен Би Си, че тайно е записала няколко разговора в Белия дом, за да може евентуално да се защити. Част от разговорите ѝ с Кели бяха излъчени в ефир. Критици осъдиха записите като сериозно нарушение на етиката и сигурността.

"Кой здравомислещ човек ще сметне за допустимо тайно да записва ръководителя на администрация на Белия дом в Кризисната стая?", отбеляза в туит Рона Макданиъл, председателка на Националния комитет на Републиканската партия.

В записа, който Маниголд Нюман цитира пространно в новата си книга "Unhinged", Кели се чува да казва, че иска да говори с Маниголд Нюман за напускането ѝ от Белия дом, пише Асошиейтед прес, която е направила независимо прослушване на записа.

"През последните няколко месеца забелязах, че има някои сериозни според мен проблеми с почтеността, свързани с теб", казва Кели и дава за пример използването от нея на служебни коли, както и "парични и други въпроси", които за него са равносилни на престъпления, подлежащи в армията на военен съд.

"Ако се разделим приятелски . . . можеш да гледаш на времето, прекарано тук, в Белия дом, като година в служба на нацията и после можеш без проблеми да продължиш, без да се отрази на репутацията ти", казва той на Маниголд Нюман и добавя: "Извършени са някои сериозни законови нарушения и срещу теб може да бъдат предприети юридически действия, които се надяваме, че можем да контролираме".

Маниголд Нюман каза, че е възприела разговора като "заплаха" и защити решението си тайно да го запише, както и други разговори в Белия дом.

"Ако не разполагах с тези записи, никой в Америка нямаше да ми повярва", каза тя.

Реакцията на Белия дом беше много остра. "Самата мисъл, че член на администрацията ще внесе записващо устройство в Кризисната зала на Белия дом, показва безсрамно незачитане на нашата национална сигурност, а когато после се хвали с това по националната телевизия, това допълнително доказва липсата на достойнство и почтеност на тази недоволна бивша служителка на Белия дом", каза в изявление говорителката на президента Сара Хъкаби Сандърс.

Кризисната зала е Център за конфиденциална информация, където се взимат най-важните външнополитически решения на държавата и на служителите не е разрешено да внасят мобилни телефони и записващи устройства.

"Никога не съм чувал за по-сериозно нарушение на правилата", каза Нед Прайс, който е работил като говорител на Съвета за национална сигурност в администрацията на Обама и допълва: "Това не е просто нетипично, това е безпрецедентно".

Прайс каза, че никой не проверява служителите за устройства при влизане в стаята, но има знак, ясно показващ, че електронните устройства са забранени.

"Кризисната зала е светая светих в един обезопасен комплекс", каза той, описвайки нарушението като част от културата на пренебрегване на правилата за сигурност в Белия дом при мандата на Тръмп. Той освен това изрази недоумение, защо Кели е решил да проведе подобна среща точно там.

Самият Тръмп разкритикува бившата си сътрудничка. "Откачената Омароса, която три пъти беше уволнявана от "Стажантът", сега беше уволнена за последен път. Тя никога нищо не е постигала и нищо няма да постигне. Тя ме молеше да ѝ дам работа със сълзи на очи, казах окей. Хората в Белия дом я мразеха. Тя беше злобна, но не и умна. Рядко се виждах с нея, но чувах наистина лоши неща" по неин адрес, написа Тръмп в Туитър.

Маниголт-Нюман стана известна с участията си във воденото от Тръмп телевизионно риалити шоу "Стажантът" и в негови спин-офи. Тя бе многократно уволнявана от тези сериали.

Тръмп заяви, че Маниголт-Нюман се е държала зле с околните и редовно е пропускала срещи или не се е явявала на работа.

В понеделник Маниголт-Нюман излъчи втори таен запис на свой разговор с Тръмп, в който президентът твърди, че не е знаел за уволнението ѝ от началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели.

"Омароса, какво става? Никой нищо не ми каза. Не знаех за това. Хич не ми харесва мисълта, че си тръгваш", казва Тръмп в този разговор.

Омароса Маниголт-Нюман за пръв път влезе в политиката като сътрудник в канцеларията на бившия вицепрезидент Ал Гор, откъдето също бе уволнена в края на 90-те години. В момента тя рекламира книга за престоя си в Белия дом.

В книгата, която ще излезе днес, Маниголд Нюман рисува ужасяващ образ на Тръмп, съдържа и твърдения без доказателства, че съществували негови записи, в които използвал думата "негър" по време на снимането на неговото риалити "Стажантът", в което тя е участвала.

Маниголд Нюман написа в книгата си, че тя лично не е чула записа. Но в неделя каза на Чък Тод, че по-късно, при пътуване до Лос Анджелис, успяла да чуе записа с Тръмп.

"Чух гласа му съвсем ясно, както сега чувам вас", каза тя в шоуто.

От Белия дом вече са се опитвали да дискредитират книгата. Сандърс я нарече "пропита с лъжи и фалшиви обвинения", а в събота Тръмп нарече Маниголд Нюман "отрепка".

Катрина Пиърсън, съветничка на кампанията по преизбирането на Тръмп, работила и като говорител на кампанията му през 2016 г., каза, че никога не е чувала Тръмп да използва такъв обиден език, какъвто Маниголд Нюман описва. Тя каза в изявление, че изпитва "съжаление към Омароса, че се излага така, измисляйки непристойни лъжи и изопачава нещата, само за да добие популярност и да се облагодетелства чрез продажба на книги за сметка на истината. Наистина "Смахната работа" (както би могло да се преведе заглавието на книгата – б.ред.)

Юридическата съветничка на Белия дом Келиан Конуей също постави под въпрос доверието към Маниголд Нюман в интервю в неделя за предаването "Тази седмица" на Ей Би Си.

"За пръв път покрай тази книга чух, че Омароса твърди онези ужасни неща за президента", каза тя, отбелязвайки, че Маниголд Нюман "се е изказвала възторжено за Доналд Тръмп като бизнесмен, звезда в "Стажантът", кандидат и всъщност като президент на САЩ".

Маниголд Нюман наистина е била предан защитник на президента в продължение на години, включително отклонявайки, като най-високопоставената чернокожа служителка в Белия дом, обвиненията, че той е расист.

Но сега тя казва, че е била "използвана" от Тръмп, нарича го "мошеник", който "се маскира като човек, който е готов да се ангажира с различни общности", а всъщност "наистина е расист".

"Аз бях съучастничка на този Бял дом, който лъже нацията", каза тя и добави: "Що се отнася до Доналд Тръмп - не знаех що за човек е".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят