Бивша шефка в комисията на за борба с трафика на хора дадена на съд

Бивша шефка в комисията на за борба с трафика на хора дадена на съд

Бившият секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева бе дадена на съд за престъпления по служба, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Тя ще отговаря за това, че не е провела обществени поръчки, а е сключила след пряко договаряне договори за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас.

Според прокуратурата Василева е превишила правата си, като сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на председателя на комисията.

Държавното обвинение смята, че деянието е извършено от нея с цел да набави облага за фондация "SOS – семейства в риск" в гр. Варна и за сдружение "Равновесие" в гр. Бургас. Двете неправителствени организации са получи 201 000 лева за настаняването на жертвите на трафика на хора.

Второто обвинение срещу Антоанета Василева е за това, че е подписала анекс към европейското Рамково споразумение за борбата с трафика на хора, а това е трябвало да стори вицепремиер или шефа на националната комисия. Според обвинението Василева подписала анекса с цел да набави за себе си облага от 3607 лв.

Националната комисия за борба с трафика на хора е междуведомствена, а в състава ѝ влизат висши прокурори, съдии, шефове на ДАНС, МВР и Министерството на правосъдието. От началото на тази година председател на комисията е вицепремиерът Меглена Кунева.

Споделяне

Още от България