Бивша Югославия бърза да одобри национален химн преди Олимпиадата

Дни преди откриването на Олимпийските игри, някои спортисти от бивша Югославия все още не знаят какъв химн ще бъде пуснат, ако спечелят медал.

Федералното обединение Сърбия и Черна гора няма одобрен национален химн.

След разпадането на Югославия през 2002 г., Сърбия и Черна гора използват стария югославски химн.

Тази седмица парламентът трябва да се събере и да одобри нов, който е хибрид между стара сръбска песен и нова черногорска, предаде Би Би Си.

Старият химн "Хей Славени", използван над 50 години в Югославия, е популярен сред по-старата генерация, но редовно освиркван от младите, когато се изпълнява на спортни събития.

Въпреки че много хора са съгласни с необходимостта от нов химн, те не са въодушевени от резултата, отбелязва кореспондентът на ББС в Белград.

Един човек, който е слушал хибридния химн, заяви: "Не мисля, че е много хубав. Защото те бързат. Смятам, че Сърбия и Черна гора трябва да имат отделни национални химни."

Черногорската част от песента е химнът, одобрен от парламента в Подгорица, заедно с новия флаг и националния празник, които отразяват стремежа на републиката за независимост от Сърбия.

Политиците обаче се надяват на Олимпиадата в Атина да се демонстрира единство.

Специалната парламентарна сесия за одобрението на химна е насрочена на 11 август. Ако бъде приет, текстът и музиката ще бъдат изпратени в Атина за одобрение от Олимпийския комитет.

Официалната церемония по откриването на игрите е на 13 август.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: