Бившата барета Алексей Петров претендент за шеф -надзорник на НОИ

Бившата барета Алексей Петров, оцелял след покушение през лятото на 2002 г., е един от двамата претенденти на работодателските организации за председател на Надзорния съвет на осигурителния институт.

Преди ден организациите на бизнеса в България, чийто представител по право трябва да оглави надзора на НОИ, отново не можаха да излъчат единна кандидатура.

Конкурент на Петров, обвинен от Едвин Сугарев в съпричастност в убийството на висшия прокурор Николай Колев в края на 2002 г., е издателят на вестниците "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), създаден в началото на прехода от близки до БСП бизнесмени начело с Валентин Моллов. Сегашният председател на съюза Борислав Борисов е депутат от левицата. Прокопиев е зам.председател на Съюза на работодателите в България (СРБ), начело на който е Васил Василев.

Национално представителни работодателски организации са още Българската стопанска камара и Българската търговско - промишлена палата. За такава се брои и Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", оглавяван от Добромир Гущеров.

Според разпространената от ССИ информация за вчерашното гласуване, освен от собствената му организация, кандидатурата на Алексей Петров е била подкрепена и от "Възраждане" на Гущеров. За Иво Прокопиев са гласували СРБ и БТПП.

Според съобщението решаващият пети глас - шефът на стопанската камара Божидар Данев, се е въздържал с обяснението, че на този етап не може да даде предпочитание на нито една кандидатура. Самият Данев обаче казва, че е заявил симпатиите си към Иво Прокопиев, но се е въздържал да гласува заради неизчистен конфликт с председателя на Съюза на работодателите Васил Василев. Става дума за изявление на Василев, укорил Данев че не е защитавал интересите на работодателите, когато самият той е бил шеф надзорник на НОИ.

Това е третият неуспешен опит на работодателските организации да стигнат до единна кандидатура. В началото на август те бяха призовани от Надзорния съвет на НОИ да се опитат да постигнат консенсус, за да не се стига до състезателен избор между кандидатурите им в самия надзор. Решаващата дума при тази процедура ще има държавата, чиито представители са мнозинство в Надзорния съвет.

В съобщението на ССИ Алексей Петров е представен с научната си титла доктор по икономика. Опитът му да оглави надзора на НОИ се коментира като поредната стъпка на бившата барета, чието име се спряга във връзки с криминалния свят, да изчисти имиджа си.

През август 2002 г. Петров бе ранен тежко на излизане от плувния басейн "Спартак". Това стана няколко дни, след като софийския съд потвърди екстрадирането на сръбския мафиот Сретан Йосич. Една от недоказаните версии за стрелбата срещу Петров бе, че той не е изпълнил обещание към подземния свят в западната ни съседка да осигури бягството на Йосич чрез близките си връзки с главния прокурор Никола Филчев и тогавашния шеф на действащите барети Филко Славов, подплатени с 3 млн.долара.

По-късно Славов бе уволнен, след започналите от покушението срещу Петров разкрития за паралелната работа на действащи барети като охранители на съмнителни бизнесмени.

В края на същата година, веднага след публичната екзекуция на висшия прокурор Николай Колев, Алексей Петров бе обвинен от Едвин Сугарев в съпричастност към убийството. В отговор бившата барета заведе дело за клевета.

През септември 2002 г., в отговор на парламентарно питане за ролите сред криминалните групировки на Алексей Петров и Димитър Джамов - оцелял при атентат само дни след този срещу баретата, вътрешният министър Георги Петканов заяви: "В тази връзка Ви отговарям и на втория въпрос - какво е мястото на Алексей Петров и на Джамов в посочените престрелки, към коя групировка се отнасят те, какви са техните действия и какво качество имат. Поради съображения, че става дума за оперативна и следствена тайна, не бих могъл да Ви отговоря, а иначе знам!".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?