Бившата депутатка Берберян не е крила данъци, ще обжалва присъда

Бившият депутат от ОДС Юлия Берберян заяви, че тя и съпругът ѝ Георги Малеев ще обжалват присъдата на Софийския градски съд, наложена им за укрити данъци.

Състав на Софийски градски съд на 6 февруари осъди на една година условно бившия депутат от ОДС Юлия Берберян, а съпругът ѝ Георги Малеев беше осъден на година и шест месеца условно, като на двамата беше наложен и тригодишен изпитателен срок.

"Тъй като никога не сме имали за цел да подвеждаме данъчните служби и да декларираме невярна информация, ще обжалваме присъдата. Условното осъждане може да удовлетвори само виновен. Аз и съпругът ми сме невинни", се посочва в писмо на Берберян до БТА.

От публикация във в."Сега" през 2000-та година се разбра, че две години по-рано Берберян и мъжа ѝ са заменили 15 апартамента срещу парцел от 21 декара в местността "Погребите", за строеж на тенис комплекс. По време на замяната двамата не са декларирали и платили съответните налози, заради което получиха днешната присъда.

Още преди 4 години, след като по случая се вдигна медиен шум, Берберян плати със задна дата дължимите данъци и наложените ѝ от данъчната администрация глоби. По същото време и Върховната касационна прокуратура образува проверка по случая.

Юлия Берберян припомня в днешното си изявление, че наложеното ѝ от СГС наказание е на основание чл.313, ал.1 от НК, за това, че на 6 юни 2000 година е попълнила данъчна декларация по чл.26 от ЗМДТ, без да отрази в нея притежаваното право на собственост върху една втора идеални части от 15 апартамента, както и че в друга данъчна декларация е потвърдила неистина за имот в местността "Погребите" към втори юни 2000 г.

Други обвинения срещу мен няма, заявява Юлия Берберян. "Отразеното в медиите, че делото срещу мен и съпруга ми е за укрити данъци, не отговаря на истината. Дължимите от мен и съпруга ми данъци бяха платени преди повдигане на обвиненията", се посочва още в писмото.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?