Бившата президента на Южна Корея бе арестувана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившата президента на Южна Корея Пак Гън-хе, отстранена заради голям корупционен скандал, бе арестувана, съобщи националната информационна агенция Йонхап.

По-рано в четвъртък съд в столицата Сеул издаде заповед за задържане на Пак по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт, оказване на незаконен натиск и издаване на държавни тайни.

Съгласно южнокорейското законодателство бившата президента може да бъде оставена в ареста за срок до 20 дни, отбелязва Ройтерс.

На 10 март Конституционният съд на Южна Корея реши Пак да бъде отстранена окончателно от поста, потвърждавайки съответното решение на парламента от декември.

Облечена в зелен комбинезон, облеклото на подследствените в Южна Корея, дните на отстранения от власт бивш президент Пак Гън-хе в Центъра за задържане в Сеул ще започват в 6.30 ч сутринта и ще приключват в 21 ч., пише агенция Ройтерс.

Единствената привилегия пред другите, от която ще се ползва 65-годишната Пак, ще бъде малко повече пространство и тоалетна и душ в отделно помещение в рамките на нейната килия, заявиха бивши служители на места за лишаване от свобода и прокуратурата. Човек от центъра за задържане заяви, че ѝ и е определена единична килия, но отказа да даде повече подробности, отбелязва Ройтерс.

В началото на месеца Пак живееше в огромния комплекс на официалната президентска резиденция, известен в Южна Корея като Синият дом. По-късно тя се премести в частното си жилище в луксозен сеулски квартал, след като конституционният съд потвърди импийчмънта срещу нея за участие в заговор с дългогодишната нейна приятелка Чхуе Сун-сил за набиране на милиони долари за фондации от южнокорейските конгломерати.

Пак и Чхуе отричат да са вършили нещо нередно.

Пак беше докарана в центъра за задържане в покрайнините на Сеул в ранните сутрешни часове на днешния ден. С пребледняло лице, придружавана от две служителки на полицията, Пак беше със спусната коса, без характерната за нея прическа кок "шиньон" поради липсата на фиби, на които няма право.

В центъра тя мина през проверка на самоличността и обикновен медицински преглед, а служителите в центъра ѝ направиха снимка за досието, каквато е процедурата за всички задържани.

Пак ще бъде държана в предварителния арест до 20 дни, докато трае разследването срещу нея и евентуално бъде подведена под отговорност по обвинения, за които може да получи поне десет години затвор.

Като бивш президент вероятно ще я настанят в килия, която ще е по-голяма от килиите с площ от 6,56 кв. м на държаните при строг режим останали обвиняеми по същия скандал, сред които ръководителят на конгломерата "Самсунг" И Дже-йон.

"Мисля, че Пак ще бъде в по-добра килия", каза Ким Кюн-су, бивш прокурор, разпитвал двамата президенти от времената на управлението на военните, Чун Ту-хван и Ро Де-у, след арестуването им през 1995 г. за държавна измяна и корупция. "И ще има по-голяма килия от другите."

Като се изключи килията, за Пак ще важат същите правила за всичко от всекидневните яденета до проверките, казаха бивши прокурори и служители на затвори. Това включва ставане около 6.30 ч. сутринта и лягане в 21 ч. и ще може да гледа телевизия през деня, но само един-единствен канал с предварително записани предавания, разрешени от министерството на правосъдието.

Броят на посетителите е ограничен до един на ден, но задържаните имат право на неограничено време за свиждания с адвокатите си.

Корейската изправителна служба, която управлява затворите и местата за задържане в Южна Корея, поддържа определени видове менюта, които се редуват, и по правило трябва да предоставят по 2500 калории на ден.

Днес Пак ще получи обикновен обяд, включващ ориз, кълнове от боб, прясно зеле и водорасли, което струва 1,443 вона (1,30 долара), показва менюто на столовата на затвора.
Една от привилегиите, от които Пак ще трябва да се откаже, е прическата шиньон.

Заедно с нея в затвора ще са приятелката ѝ Чхуе и наследникът на "Самсунг" И, който е обвинен в даване на подкупи на Пак за корпоративни услуги, а също и водещи президентски съветници, замесени в скандала.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?