Бившата президентка на Аржентина бе обвинена в корупция

Бившата аржентинска президентка Кристина Киршнер

Бившият президент на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер бе обвинена отново в корупция от федерален съдия, който постанови тя да бъде арестувана и да ѝ бъдат конфискувани около 100 милиона долара, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В решението на съдията Клаудио Бонадио се посочва, че Фернандес е оглавявала "незаконно сдружение" за получаване на подкупи от бизнесмени срещу възлагане на обществени поръчки. Престъпленията са били извършвани в периода от 2003 до 2015 г., който обхваща двата ѝ мандата като президент, както и президентството на нейния покоен съпруг и предшественик на поста Нестор Киршнер.

Обвинения са предявени и към бивши министри от правителствата на Фернандес де Киршнер, към неколцина бивши държавни министри, един бивш федерален съдия и над 20 изтъкнати бизнесмени. В съдебното си решение от 500 страници Клаудио Бонадио пояснява, че арестът на Фернандес се налага, за да не може тя да попречи на правосъдието.

Шейсет и пет годишната Кристина Фернандес де Киршнер, която понастоящем е сенатор, заявява, че не е извършила нищо нередно. Тя нарича Бонадио "враждебен съдия", който помага на правителството на настоящия президент консерватор Маурисио Макри да преследва политическите си противници, за да отклони вниманието на аржентинците от проблемите в икономическата криза.

Като сенатор Фернандес има имунитет срещу съдебно преследване. Имунитетът може да бъде снет, ако за това гласуват две трети от членовете на 72-членната горна камара на аржентинския Национален конгрес (парламента).

Към бившата първа дама и държавен глава и преди са предявявани обвинения в корупция, както и за прикриване на иранското участие в бомбения атентат срещу еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г.

Разследването, довело до настоящите обвинения, се основава на журналистическо разследване на вестник "Насион", станало известно като "Случая с тефтерите". Въпросните тефтери съдържат подробни записи за чанти с пари в брой, доставяни на няколко адреса, вкл. домашния адрес на Фернандес в Буенос Айрес. Властите са получили копия от тези документи, както и снимки и видеозаписи, направени от шофьор на бивш министър на планирането, за когото се смята, че ще свидетелства след сделка с прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят