Бившата президентка на Южна Корея е обвинена в корупция

Бившата президентка на Южна Корея е обвинена в корупция

Прокуратурата в Южна Корея предяви обвинения в корупция срещу бившата президентка Пак Гън-хе, които могат да я изпратят в затвора до края на живота ѝ, съобщи "Асошиейтед прес".

Парламентът започна срещу нея процедура по импийчмънт миналата година, официално я свали от власт през март, след което бе арестувана по обвинения в съглашателство със своя довереничка за изнудване на търговски предприятия, вземане на подкупи и други закононарушения.

"Повдигнахме официално обвинения на Пак, включително за злоупотреба с власт, оказване на принуда, корупция и разкриване на държавни тайни", каза днес прокуратурата, цитирана от "Франс прес".

Тя ще остане под стража и ще бъде отведена от ареста до съд в Сеул, където до няколко седмици ще започне делото срещу нея. То може да продължи около шест месеца. Не се знае дали началото му ще бъде дадено преди предсрочните избори на 9 май за излъчване на неин приемник.

Обвинението в корупция може да донесе на бившата президентка присъда от 10 години до доживотен затвор.

В понеделник бяха повдигнати обвинения и срещу президента на "Лоте" - петия по големина бизнес конгломерат в страната, че е дал 7 милиарда вона (6 милиона долара) подкупи на Пак Гън-хе и на довереничката ѝ Чхое Сун-сил в замяна на правителствен лиценз да открие нов безмитен магазин.

Споделяне

Още от Свят