Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе продадена за 394 хил. лв.

Резиденция "Липник"

Бившата резиденция "Липник" на Тодор Живков, която се намира в лесопарка край Русе беше продадена за 394 хил. лв. при поредния проведен търг, съобщи БГНЕС. Предишните пропадаха.

 

Новият собственик е русенска фирма. Името ѝ не се споменава по нейно настояване, заяви частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, който бе натоварен с процедурите по продажбата на трите сгради на резиденцията.

 

В надпреварата за резиденцията са участвали две физически и две юридически лица. Те са наддали по една стъпка от началната цена от 314 020 лева, която бе намалена с 20% след последния неуспешен опит за продажба в края на месец май.

 

Резиденцията е била закупена на цена от 394 000 лева, колкото беше първоначалната ѝ тръжна цена на проваления търг през май. Тогава публичният търг не се състоя, тъй като кандидатът изтегли предложението си.

 

По неофициална информация интерес към закупуването на "Липник" е проявил "Бони холдинг", но заради трагичната смърт на собственика Борислав Николов търгът през май беше отменен.

 

Резиденцията е строена специално за бившите държавни и партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску и се намира сред горите в красивия лесопарк "Липник" край село Николово.

 

До продажбата на резиденцията се стигна, след като покойният бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, я придоби през 2008 г. в замяна на пет апартамента. След смъртта му стана ясно, че бизнесменът има огромни задължения и беше обявена за публична продан.

Споделяне

Още от Бизнес