Бившата съдийка Ченалова бе оправдана по всички обвинения

Румяна Ченалова, Снимка: БГНЕС

Бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова бе оправдана по всички обвинения. Делото приключи пред специализирания съд след неколкократно връщане на обвинителния акт на прокуратурата заради нарушения.

Ченалова бе обвинена, че е набавила облага за частна фирма по търговско дело срещу Националната електрическа компания (НЕК). Прокуратурата твърдеше, че тя е допуснала искова молба на дружеството "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци", макар че била с нарушения, а фирмата не платила държавната такса от над 400 хил. лв. От това последвали запори за НЕК. Ченалова бе обвинена и за поправка на протокол по същото дело.

За оправдатената присъда съобщи първо Ченалова във фейсбук.

"И няма да простя това което ми причиниха. Няма да им простя заради децата ми, които преживяха огромното изпитание да ме видят в следствения арест, криеща сълзите си заради тях. Няма да простя заради всеки, станал жертва на репресии и несправедливи обвинения и присъди!", написа тя.

Решението не окончателно. Самата Ченалова заяви, че ще обжалва.

Гнили ябълки

Проблемите на бившата съдийка започнаха през 2015 г., след като тогавашният френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опит за приватизация на две дружества - "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", собственост на френска компания. Делото се гледаше от Ченалова. Дипломатът попита дали в българската съдебна система има "гнили ябълки". Изявлението му предизвика дисциплинарно производство срещу съдийката и тя се отказа от процеса. Синдикът по това дело – Панайот Велков пък бе изваден от списъка със синдици. Той бе сключил договор за охрана на дружествата с известната фирма "Делта гард" и бе синдик по дела, от които имаше интерес бившият депутат Делян Пеевски.

Двете каки

Ченалова бе основен герой и в друг скандал, разтърсил съдебната система – "Двете каки". В началото на 2015 г. се появиха записи, в които тя си говореше с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Двете обсъждаха "опраскването" на Янева покрай делото за подслушване на МВР "Червей". Споменаваха се имената на бившия премиер Бойко Борисов, на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и на Пеевски.

"Двете каки" дойде от реплика на Борисов, който заяви, че не бива да им се обръща внимание. По този скандал бе образувано дело, което след това бе спряно. Наблюдаващ прокурор по него бе Димитър Петров, който впоследствие стана шеф на спецпрокуратурата.

Споделяне

Още от България