Въпреки поисканата от прокуратурата 3-годишна условна присъда

Бившата шефка на Агенцията по вписванията получи 5 г. затвор

Съдът призна Виолета Николова за виновна за присвояване на 53 000 лева бонуси

Виолета Николова в СГС. Снимка: БГНЕС

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена на 5 години затвор от Софийския граски съд (СГС) в четвъртък по обвинение, че между 19 юли и 19 декември 2011 година е превишила правата си, присвоявайки 53 000 лева под формата на бонуси.

СГС ѝ наложи и 3-годишна забрана да заема ръководни постове в държавната администрация и я лиши от юридически права за същия срок.

Ден по-рано наблюдаващият прокурор Калин Софиянски поиска по-леко наказание за подсъдимата - 3 години, като дори заяви, че не възразява то да бъде условно.

Николова бе призната за невинна по другото обвинение срещу нея – че заедно с ръководителката на дирекция "Административно-правни услуги" Раина Иванова е фалшифицирала документ. Иванова също бе призната за невинна по това обвинение.

Става въпрос за официално писмо до правосъдното министерство, в което прокуратурата твърдеше, че е било посочено, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение".

Бившият финансов контрольор в агенцията Тотка Стоилова пък получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и 3000 лева глоба за това, че не е упражнила достатъчно контрол над работата на Виолета Николова. Присъдата на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

"Според мен, няма престъпление, което и продължаваме да поддържаме. Съдът прие, че Раина Иванова не е извършила престъпление, но аз съм учудена, че моята подзащитна Тотка Стоилова, е извършила престъпление, защото тя е финансов контрольор, и е контролирала изпълнението и даването допълнителни възнаграждения, което е част от работната заплата", коментира извън съдебната зала адвокат Златка Стефанова.

По думите ѝ в този случай няма нанесена щета на държавата, както твърди прокуратурата, тъй като въпросните 53 000 лева са от бюджета на Агенцията по вписванията и са били предназначени именно за заплати, за което са били и употребени. Николова пък отказа коментар.

Тя бе уволнена от агенцията, след като стана ясно, че през 2011 г. е получила 73 000 лева бонуси, а на нейно място бе назначен Юлиян Митев, който пък бе сменен през юли т.г. от досегашния шеф на дирекцията на агенцията във Велико Търново Венцислав Спиридонов.

Самата Николова твърдеше, че парите за бонусите ѝ са одобрени лично от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Преди това бившият правосъден министър Диана Ковачева беше обявила, че шефката на Агенция по вписванията е получила 48 000 лева бонуси за седем месеца от 2011 г. през главата на ръководството на министерството. Тогава Ковачева обясни, че основната причина за уволнението на шефката на агенцията е, че "сама си е разписвала бонусите".

След като бе уволнена, Николова "контраатакува", че в самото министерство си разпределят огромни суми от печалбата на Агенцията по вписванията, която генерира годишен доход от 70 милиона лева.

Скандалът с бонусите в държавната администрация взе главата още на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева, която призна за получени малко над 10 000 лева. Макар впоследствие да се разбра, че допълнителни пари са раздавани в цялата държавна администрация, жертвите на скандала бяха сведени до три. Председателят на политическия кабинет на бившия екоминистър Нона Караджова – Владимир Стратиев, също подаде оставка, защото отказа да изпълни заръката на експремиера Бойко Борисов и не върна взетите пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?