Михаил Миков:

Бившата шефка на ДКЕВР няма диплома и поевтиняването на тока може да е незаконно

Юлиана Иванова прекъснала образованието си в Техническия университет заради лош успех

Бившата шефка на ДКЕВР няма диплома и поевтиняването на тока може да е незаконно

Депутатът от БСП Михаил Миков обяви, че подалият оставка председател на ДКЕВР Юлиана Иванова няма диплома за висше образование, което поставя под въпрос законността на решението на регулаторния орган за намаляване на цените на тока.

”Правителството назначи Юлиана Иванова, която няма диплома за висше образование и сега лекичко иска да се измъкне от отговорността като тази вечер съобщиха, че щели да назначат друг човек”, заяви Миков в петък вечер в предаването ”Панорама” на БНТ.

Той окачестви Иванова като ”поредната калинка”, назначена от ГЕРБ.

Иванова беше принудена да подаде оставка, след като буквално на следващия ден след назначаването ѝ стана ясно, че извършва незаконна търговия с цигари в интернет.

Назначаването на човек без висше образование в ДКЕВР  е в противоречие със Закона за енергетиката, където има изискване членовете на комисията да са хора със завършено висше образование със степен "магистър"  и стаж в енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията.

По думите на Миков обаче през 1997 година Иванова е прекратила образованието си в Техническия университет поради слаб успех. Левият депутат настоя за проверка на тази информация.

По думите му трябва да се провери и дали е било законно последното решение на ДКЕВР за поевтиняването на тока, щом председателят на ДКЕВР е бил без висше образование.

Миков коментира, че вероятно засегнатите от намалението на цените ще поставят въпроса дали решението е взето от законен състав

По-рано в петък на неприсъствено заседание Министерският съвет определи за председател на ДКЕВР на мястото на Иванова зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова. Така Харитонова, която престоя на поста в икономическото ведомство около десет месеца, се връща обратно в ДКЕВР, чийто член бе до средата на май 2012 година.

Именно Харитонова представи кандидатурата на Иванова за председател на ДКЕВР в средата на февруари. Тогава тя обяви, че Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE.

Споделяне

Още по темата

Още от България