Бившата стюардеса Поли Карастоянова ще оглави комисията по култура

Всички останали варианти се оказаха неприемливи за управляващите

Слави Бинев и Поли Карастоянова

Парламентарната група на Патриотичния фронт реши да издигне кандидатурата на Полина Карастоянова за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Това съобщи в четвъртък пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО Валери Симеонов. Той каза, че решението е взето с пълното съгласие и единомислие, както на Полина Карастоянова, така и на Красимир Каракачанов.

Карастоянова е завършила икономика в УНСС и втора магистърска степен по масови комуникации в Нов български университет. Работила е като стюардеса. През 2006 г. е сред учредителите на Националния борд по туризъм и е избрана за изпълнителен директор на организацията.

До това решение се е стигна след като избрания за председател Слави Бинев подаде оставка заради масови протести на интелектуалци. Управляващите започнаха да търсят друг вариант за комисията, но всички различни от Карастояванова били неприемливи за ГЕРБ и Реформаторския блок. Сред предложенията бяха сливане на комисиите по култура с образованието под председателството на ГЕРБ, както и мястото на Бинев да бъде поето от депутата от БСП Стефан Данаилов или от народния представител от АБВ и бивш ректор на УНСС Борислав Борисов. От Патриотичният фронт обаче настояли да запазят квотата си от три комисии и затова тази по култура и медии останала при тях.

Полина Карастоянова е в ръководството на формацията на Слави Бинев ГОРД и стана депутат от квотата на партията, която е част от коалицията "Патриотичен фронт". Тя е член на комисията по култура и медии и беше един от защитниците на Бинев.

По време на пресконференцията, която бившият бизнесмен и ексевродепутат даде в своя защита предходната седмица, Карастоянова обясни, че само с култура може да се развива туризма и по тази причина тя застава зад номинацията на Бинев, защото той като мениджър можел да помогне за това.

В сряда пък, когато Бинев обяви, че не желае да оглавява никаква друга комисия в НС, той заяви, че е "задал правилната посока" и е доволен от този факт.

Междувременно премиерът Бойко Борисов издаде заповед за назначаването на Димитър Кюмюрджиев за заместник-министър на отбраната. Предложението е на министър Николай Ненчев. Кюмюрджиев е от квотата на Патриотичния фронт, който поиска мястото след протеста срещу друг зам.-военен министър - Орхан Исмаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?