Бившата топлоцентрала на НДК става център за изкуство

Бившата топлоцентрала на НДК става център за изкуство

Бившата топлоцентрала на НДК предстои да се превърне в център за изкуство. 

"Това е реално граждански проект, защото инициативата дойде от гражданските и творческите организации. Тя беше много добре обоснована и разбира се, подкрепена от местната власт в лицето на Столична община и лично кметът Йорданка Фандъкова застана зад този проект. Няма да крия, че за това толкова атрактивно място в сърцето на нашия град имаше много различни идеи, включително идеи за търговски центрове", каза председателят на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева във вторник пред БНР

Арх. Христо Станкушев, член на журито и представител на работната група, която разработва модела за преосмисляне на пространството на топлоцентралата, разказа, че проектът е замислен през 2014 година с много по-широк кръг от възможности като локации.

"Спряхме се на тази локация заради реалната възможност тя да бъде превърната в центъра за изкуство. 2015 година направихме три проекта, които разглеждаха три хипотези. Тогава по-скоро избрахме посоката да може да бъдат вплетени различни представители на изкуствата, да работят в този център и 2016 година този цикъл на предпроектни проучвания завърши с извеждането на един цялостен модел, който да даде възможност да реализираме архитектурен конкурс, който сега приключи, преди месец, и имаме избран победител.

"Когато започнахме да разглеждаме сградата от всичките ѝ страни, стигнахме до заключенията, че едва ли има нужда от просто още една театрална зала в София. Отворихме хоризонта и към други организации- дизайнерски, архитектурни, проектантски бюра и благодарение и на техните усилия и на тяхната намеса, проектът, който спечели, предвижда по-голяма намеса и на други дисциплини", каза той.

Споделяне

Още от Общество