Бивши агенти довериха на Яне Янев колко корумпирана е ДАНС

Служител на ДАНС, който е бил уличен във финансови злоупотреби и е работил за чуждо разузнаване, е бил възстановен на служба след назначаването на Цветлин Йовчев в ДАНС. Това съобщи подалият наскоро оставка шеф на контраразузнаването в агенцията, след като във вторник се срещна с председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев.

"В момента хората, които са били разследвани за злоупотреби в ДАНС, се завръщат с желание за реванш", твърди Зайков пред БГНЕС.

След смяната на Петко Сертов с Цветлин Йовчев в ДАНС заваляха оставки от хора, близки до стария председател и неговият съветник Алексей Петров. Напускащите се оказват странно разговорливи и създават впечатление за тежки проблеми в агенцията.

Според Зайков и доскорошния му колега Велин Хаджолов, който бе началник на отдела за специални акции и също напусна, в ДАНС продължават да работят хора, зависими от икономически групировки и чужди разузнавания. Хаджолов също присъства на срещата с лидера на РЗС.

"Не се прави нищо по случая. Корупцията оказва влияние върху работата на ДАНС и тя не работи на пълни обороти. Зависимостите са чисто финансови и засягат служители на ръководно ниво в ДАНС, но за да бъдат изчистени те, трябва органите да си свършат работата", заяви Зайков и потвърди, че оставката му е свързана с неразбирателство с новия шеф на ДАНС.

Яне Янев, който работеше отлично със старото ръководство на ДАНС обяви, че е получил сигнали за корупция в агенцията от двамата служители и в сряда ще се срещне с Йовчев, за да уточни подробности.

Депутатът каза, че ще докладва сигналите и на главния прокурор, като уточни, че не взема страна между бившите и настоящи служители на ДАНС. Той ще информира за случая и премиера и ще поиска на закрито заседание парламентарната комисия по корупция двамата бивши агенти да обяснят подробности.

Според Янев трябва да бъде уреден и въпросът с работното място на служители на ДАНС, напуснали агенцията, така че те да не бъдат оставени на улицата.

По-рано във вторник Хаджолов заяви пред бТВ, че в момента се оформя тенденция, при която в МВР, и по-специално в ГДБОП, ще се съсредоточат изключително много функции.

"Ще се създаде един монопол, който е много вероятно да генерира корупция. По този начин ДАНС ще се превърне в помощна служба на служба в МВР, което е пълен абсурд", заяви Велин Хаджолов.

Споделяне

Още по темата

Още от България