Бивши британски лидери призоваха ЕС да избегне "сляп Брекзит"

Тони Блеър

Бивши лидери на трите основни британски политически партии призоваха ЕС да отхвърли варианта за "сляп Брекзит" и да удължи срока за напускането на съюза от Великобритания, предаде ДПА.

"Сляп Брекзит", при който има само неуточнени ангажименти за бъдещи отношения, "би трябвало да бъде немислим за Великобритания и би бил много опасен за Евросъюза", предупреждават бившият премиер лейбърист Тони Блеър, бившият лидер на либералните демократи Ник Клег и бившият вицепремиер от Консервативната партия Майкъл Хезълтайн.

"По тази причина призоваваме да му се противопоставят енергично всички, които ги е грижа за бъдещето на Европа", пишат тримата в съвместна статия, публикувана в германския в. "Велт" и издания във Франция, Испания, Италия, Белгия, Полша и Швейцария.

Блеър, Клег и Хезълтайн са изразявали подкрепа за нов референдум за Брекзита, след като се изясни крайният резултат от преговорите, водени от британското правителство на премиера Тереза Мей, отбелязва ДПА.

Тази вечер Мей ще се срещне с останалите лидери от ЕС в Брюксел с цел намиране на изход от задънената улица, в която се намират преговорите. Срокът за избягване на Брекзит без споразумение изтича през март догодина.

"Вътрешният ни дебат далеч не е приключил и дори в този късен момент много от нас продължават да твърдят, че британската общественост трябва да вземе окончателното решение, след като сме наясно с всички факти", подчертават тримата бивши политически лидери. "Затова призоваваме нашите европейски партньори да бъдат готови да ни дадат време и пространство, ако се наложи, за да вземем подобно окончателно решение", добавят те и изразяват увереност, че подкрепата за нов референдум във Великобритания ще продължи да се засилва.

В събота в Лондон е планирано Шествие на народа в подкрепа на нов референдум за Брекзита. Очаква се в него да се включат около 100 000 души, пред които ще говорят депутати от трите партии.

Политиката за Брекзита е в процес на постоянна промяна. Това не е добър момент, в който да се изключват каквито и да било варианти, подчертават тримата британски политици.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа