Бивши БСП-министри ще бъдат отстранени от държавни енергийни компании

Румен Овчаров аут от "Лукойл Нефтохим", Петър Димитров – от ДПРАО, Асен Гагаузов – от газовата връзка с Гърция

Асен Гагаузов, Румен Овчаров и Петър Димитров

Трима бивши министри от правителства на БСП ще бъдат отстранени от ръководствата в ключови енергийни компании с държавно участие, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник.

От "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата и държател на златната ѝ акция ще бъде махнат Румен Овчаров, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителствата "Виденов" и "Станишев". Неговият наследник на поста в кабинета на Сергей Станишев – Петър Димитров, ще се раздели с мястото си в управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО). Бившият строителен министър кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов пък си тръгва от съвета на директорите на компанията "Ай Си Джи Би“ АД, ангажирана със строежа на българо-гръцката междусистемна газова връзка.

В лаконичното съобщение на енергийното министерство не се посочват мотиви за предложените смени, като се казва само, че е стартирала процедурата за тях.

Отстраняването на тримата идва след продължителни критики от страна на Реформаторския блок, засилени от кандидата им за президент Трайчо Трайков, към правителството на ГЕРБ, че държи на ключови ръководни позиции във важни енергийни предприятия номенклатура на БСП.

И тримата бяха назначени на постовете им при правителството на Пламен Орешарски в края на 2013 г.. Идвайки на власт през ноември 2014 г. вторият кабинет на Борисов не намери за нужно да ги сменя.

Отиват си заради повдигнатите обвинения към шефове на НЕК за "Белене"

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) коментира пред репортери в парламента, че доколкото е разбрал, причината за отстраняването на Петър Димитров и Румен Очваров е тази, че по време на мандатите им изпълнителни директори на НЕК бяха Любомир Велков и Мардик Папазян, на които бяха повдигнати обвинения, свързани с проекта АЕЦ "Белене".

Смяната на Гагаузов е мотивирана от оптимизиране на работата, каза Добрев.

"Точно сега, защото сега прокуратурата явно е намерила доказателства и вече повдига обвинения за онзи период и за сумата, която България е получила по произведеното оборудване, допълни той.

Нинова: Сменят ги заради засилената ни опозиционност напоследък

"Нямаме драма с това решение. БСП няма договорка с Бойко Борисов за наши назначения в органи на властта или във фирми. Защо досега не ги освободи, е въпрос към него. А защо точно сега го прави, за нас е ясно. Заради засилената ни опозицонност напоследък. Днес конкретно, вероятно, заради внесеното ни предложение за създаване на анкетна комисия за картел на горивата", бе коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Сегашното решение може да се разглежда като предизборен тактически ход на премиера Бойко Борисов, в опит за консолидиране на подкрепа от десни избиратели и избиване на предизборни козове на Трайков. Решението е удобно и за БСП, която най-вероятно ще обвини правителството в политическа чистка и ще мобилизира червения електорат.

Румен Овчаров стана представител на държавата в "Лукойл Нефтохим" през октомври 2013 г.

Малко след него – през декември 2013 г., в управата на "Ай Си Джи Би" бе вкаран Асен Гагаузов като представител на акционера от наша страна – "Българския енергиен холдинг".

Петър Димитров стана част от ръководството на ДПРАО през август-септември 2013 г.

От енергийното министерство не посочват кои ще са техните наследници на постовете и на какви критерии трябва да отговорят.

За мястото на Овчаров трябва да се свика общо събрание на акционерите на "Лукойл", същото е положението и за Гагаузов в "Ай Си Джи Би". За човека на мястото на Петър Димитров решение трябва да вземе министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Трайчо Трайков: Радвам се, че министър-председателят ме слуша

Кандидат-президентът Трайчо Трайков коментира новината във Фейсбук профила си така: "Радвам се, че министър-председателят Борисов ме слуша и мисля, че за България е по-добрия вариант, отколкото Цецка Цачева да слуша него".

Още по темата
Още от Бизнес