Бивши членове на ДСБ се вляха в РБ, Янко Станев влезе в ръководството

Лидерите на блока призоваха пред конгреса за ново дясно обединение

Снимка: БГНЕС

Над десет бивши членове на ДСБ се вляха в събота в Реформаторския блок (РБ), стана ясно по време на първия конгрес на коалицията. На него бе избрано и ръководството на блока, в което влезе скандалният бивш член на СДС и общински съветник от Варна Янко Станев.

Станев е известен с честите смени на партийната си принадлежност, като след изключването си от СДС-Варна, премина към ДПС. По-късно отново оглави местната структура на СДС, за да я оттегли преди кметските избори в града и да подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних. В момента е общински съветник от Социалдемократическата партия. През 2013 г. бе арестуван по сигнал за купуване на гласове в ромската махала във Варна.

Националният координационен съвет на РБ включва общо 51 души, сред които попаднаха още Николай Ненчев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Петър Москов, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски, Борислав Великов, Настимир Ананиев, Ваньо Шарков, Даниел Вълчев, Димитър Делчев, Антони Тренчев, Мария Карабельова и други.

На конгреса присъстваха бившите членове на ДСБ Пепа Деведжиева, Димитър Бъчваров, Георги Митев, Росица Рачева, Ивайло Йонков и други. Деведжиева, който в петък бе изключена от ДСБ-Пловдив заради подкрепа си за бюджета на Пловдив, написа в профила си във Фейсбук, че към РБ се присъединяват още цялата структура на ДСБ в Радомир, Момчил Станков, Димитър Стоянов и Валентин Павлов.

По време на конгреса шефът на предизборната кампания на РБ и бивш здравен министър Петър Москов призова ДСБ да се върне обратно в коалицията. Както е известно, Москов подаде оставка като зам.-председател на партията, след като тя оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов. Впоследствие бе изключен от ДСБ.

Призиви към обединение пред първия конгрес на блока в събота отправиха и лидерите на ДБГ и БЗНС Меглена Кунева и Николай Ненчев.

„Да бъде допуснато тези, които напуснаха блока, да се върнати в това число ДСБ. И без това представители на ДСБ има в тази зала“, заяви бившият здравен министър.

По думите му „спойката на РБ е осъзнатата необходимост БСП и ДПС да бъдат спрени по пътя им към властта“.

„РБ трябва да не предава основните си приоритети, поддавайки се на емоции, а да ги следва като участва активно в управлението на държавата“, добави Москов, отбелязвайки, че партиите в блока трябва да запазят суверенитета си и да има ръководство, амбицирано да бъде силен екип, а не да задоволява персонални амбиции.

Той призова още реформаторите да отстояват консервативните ценности в българската политика с основни приоритети – силна държава и институции в областта на сигурността, здравеопазването, образованието, върховенството на закона. Както и отстояване на човешките свободи, защитавайки собствеността, предприемачеството, конкуренцията.

„Трябва да се отървем от социално-либералните заблуди на прехода“, добави Москов, заключвайки, че „умореният от парадигми българин, между Кончита Вурст и Ала Пугачова, избира Ала Пугачова“.

„Не, не искаме ляво управление в страната, но и не искаме само една партия да диктува какво значи дясно в България. Ние сме конкурент, коректив и партньор – в тази последователност“, коментира Кунева отношенията на РБ с ГЕРБ.

По думите на лидера на СДС Божидар Лукарски пък гласувалите за блока на парламентарните избори през 2014 г. очакват „да отстояваме не просто програмата си, но и единството помежду ни“.

Споделяне

Още по темата

Още от България