Бивши членове на кабинета "Борисов" съзряха кампания за омаскаряване на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

В последните дни се води кампания за омаскаряване и омаловажаване на постиженията на ГЕРБ, заявиха на пресконференция бивши членове на правителството на Бойко Борисов и настоящи депутати от ГЕРБ. Така кабинетът "Орешарски" искал да се презастрахова срещу бъдещи неудачи, стана ясно от думите на бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев в понеделник.

Той и неговите колеги Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Делян Добрев и Владислав Горанов декларираха, че смятат да бъдат конструктивна опозиция ида подкрепят добрите законови инициативи. От думите им не стана ясно дали с тази декларация правят постъпки към връщане в пленарната зала на групата на ГЕРБ, която напусна миналата седмица по инициатива на лидера си Бойко Борисов.

По думите на Дончев напускането на залата и поведението на ГЕРБ до момента има до голяма степен възпитателен характер. Предстояло да се види как ще се действа в
парламентарните комисии.

Бившите министри опровергаха твърденията на новата власт за най-тежкото до момента финансово състояние, в което се намирала държавата, за огромна контрабанда при управлението на ГЕРБ, за възможност да се изгубят европейски пари и за съдбата на АЕЦ "Белене".

Владислав Горанов, който беше зам.-финансов министър, не се съгласи с констатацията на премиера Пламен Орешарски за изключително тежкото финансово състояние у нас, в каквото досега не сме изпадали. Той определи като къса памет, че БСП не си спомня докъде нееднократно е довеждала финансите на държавата.

Очакваме реалните действия на правителството, за да ги подкрепим там, където имаме основания, но, за съжаление, на този етап виждаме основно опити за реваншизъм, коментира Горанов.

Като доказателство той отбеляза приетите промени в закона за ДАНС. Очевидно, добави той, все още приоритетите на политиката на новата коалиция не са изкристализирали в посоката, в която бяха подкрепени от мнозинството.

Имат поведенчески проблем, дефицит на конкретни стъпки в определена посока, отбеляза и Томислав Дончев.

Ивайло Московски, който в кабинета "Борисов" отговаряше за транспорта и информационните технологии, загатна за сценарий, при който управляващите умишлено ще саботират и няма да изпълнят програмата си, спестявайки националното съфинансиране по европейски програми, което да използват за удовлетворяване на популистки мерки за пенсии или социални плащания.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев съобщи, че във връзка с АЕЦ "Белене" е подготвил парламентарен въпрос към Пламен Орешарски дали казаното от него, че най-вероятно ще загубим арбитражното дело на "Атомстройекспорт" срещу България, е съобразено с поетите ангажименти, с подписаните документи, дали се базира на някакъв нов анализ, дали думите му са съгласувани с адвокати.

“Нямаме основания да се счита, че ще загубим делото в Арбитражния съд в Париж - напротив”, заяви ексминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България