Бивши членове на ВСС си поискаха кариерните бонуси

Административният съд в София получи нови щатни бройки, на други 7 съдилища бе отказано

Бивши членове на ВСС си поискаха кариерните бонуси

Двама членове на бившия Висш съдебен съвет (ВСС) са поискали да бъдат възстановени на по-високи постове в системата, отколкото са заемали преди да влязат в т.нар. "правителство" на магистратурата. Това са Петър Стоянов (бивш шеф на дисциплинарната комисия на ВСС) и Димитър Фикиин. Преди да стане член на ВСС през 2007 година, Стоянов беше председател на Военноокръжния съд във Варна, а Фикиин бе съдия в Военноапелативния съд в София. Двамата обаче се целят по-високо.

Петър Стоянов е поискал да бъде назначен на съдийско място във Военноапелтивния съд. Той е посочил, че магистратското му място във Варна е закрито и заради това няма как да се върне в съдебната система. В крайна сметка се оказало, че единственото свободно място във всичките военните съдилища е именно желаният от него пост във Военноапелативния съд. Анализът на ВСС обаче показал, че Стоянов няма как да бъде назначен в този съд без да се поиска мнението на военния министър.

При Фикиин нещата са значително по-прости. Той е изпратил писмо до ВСС с искане бъде назначен като съдия във Върховния касационен съд, но и е уточнил, че ако няма такава възможност, би приел да се върне и на старата си работа.

Висшият съдебен съвет отложи гласуването по двете предложения заради отсъствието на председателя на ВКС Лазар Груев и нуждата от допълнителен анализ на ситуацията около Петър Стоянов.

Раздаването на кадрови бонуси за членовете на вече бившия ВСС се превърна в централен въпрос на дебата около приемането на последните промени в Закона за съдебна власт. Управляващите от ГЕРБ въведоха тези бонуси в закона, но заради острата критики на обществените организации, президентът Росен Плевнелиев наложи вето и бонусите накрая отпаднаха. На сегашните членове на ВСС повишението след края на мандата обаче им е гарантирано.

В четвъртък новият ВСС взе и първото си очевидно безпринципно решение.

Членовете на съвета дадоха шест нови щатни бройки за съдебни служители в Административен съд – София град. Решението бе взето без финансова обосновка, което поставя съмнение дали съдът ще има пари да плаща на новите кадри. Окръжният съд във Варна също получи една нова щатна бройка. Председателят на бюджетната комисия в съвета Михаил Кожарев гласува "въздържал се" с мотива, че съдебната власт има твърде много разходи при рестриктивен бюджет и не е ясно как ще се плащат заплатите на новоназначените.

Поради тази причина ВСС отхвърли искането на други седем съдилища, които също искаха нови бройки за съдебни служители. Увеличението на щата на административния съд обаче си остана. Негов председател е Радостин Радков, който е състудент с председателя на Върховния административен съд Георги Колев от Академията на МВР. Председателят на варненския съд Ванухи Аракелян също е близка до Георги Колев.

Михаил Кожарев обясни още, че новият ВСС ще следва политиката на стария по отношение на съдебните такси и поддържа предложението за тяхното увеличение. Този въпрос обаче втора година стои в Министерството на правосъдието без да бъде придвижен.

Споделяне

Още по темата

Още от България