Бивши данъчни се скараха на делото "Мургина"

Бивши данъчни се скараха на делото "Мургина"

По политически причини ли е уволнена бившата шефка на данъчните в Силистра Милена Цолчовска? Този въпрос стана причина за спор между две някогашни данъчни служителки по време на делото срещу ексшефка на Националната за приходите (НАП) Мария Мургина. В петък по време на очна ставка и под клетва Магдалена Даскалова и Николина Стоянова твърдяха различни неща.

Мургина е подсъдима за две престъпления по служба, оказване на принуда на данъчен служител (Милена Цолчовска – бел.ред.) и за неверни данни в декларацията ѝ пред пред Сметната палата.

Милена Цолчовска е граждански ищец в процеса. Тя има финансова претенция към Мургина за нанесени неимуществени вреди. Цолчовска твърди,че е била подложена на стрес, изпаднала е в депресивно състояние, безпомощност и апатия, след като ѝ бил оказан психологически натиск от Мургина да напусне работата си. Подсъдимата шефка на НАП се обадила по телефона на Цолчовска и я заплашвала, че ако не освободи поста на директор в Силистра и не се премести като данъчна във Варна, ще я уволни дисциплинарно, твърди Цолчовска.

Свидетелката Николина Стоянова каза пред съда, че бившата ръководителка на отдела за вътрешен административен контрол Мая Константинова ѝ се обадила, за да се "наговорят" какво ще кажат пред следствието, когато били викани на разпит. Константинова се опитвала да убеди Стоянова двете да кажат, че са "натискани" за уволнението на Цолчовска.

Името на лидера на РЗС Яне Янев също бе намесено в делото, след като Стоянова си спомни, че е чувала, че Константинова е ходила при него. Освен това Стоянова заяви, че е чувала за познанството на Константинова със собственика на сайт, където са били публикувани информации за това, че инспекторатът на НАП ще бъде разформирован, а много документи щели да бъдат изнесени.

Николина Стоянова и Магдалена Даскалов дадоха противоречиви показания за изготвеното становище след проверката на Териториалната дирекция на НАП в Силистра. Според Даскалова за проверката има един доклад, но две становища. Едното е било свързано с фирми, източващи ДДС, а второто е съдържало и текст, с който се предлага да бъде наложено дисциплинарно наказание на Милена Цолчовска.

По думите на свидетелката Даскалова второто становище било изфабрикувано, за да бъде изпратено до председателя на комисията за борба с корупцията в парламента.

Според свидетелката Стоянова обаче, две становища няма. Тя каза, че върху нея е правен опит да променя показанията си пред следствието във връзка с настоящето дело, така че да стане ясно, че за становището е оказван натиск. По този начин се целяло дисциплинарно наказание спрямо Цолчовска. Стоянова каза, че в единственото, изготвено от нея становище, се е правило предложение за започване на дисциплинарна процедура спрямо Цолчовска, но не и предложение за наказанието ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес