Бивши дипломати атакуват Буш за политиката му в Близкия изток

Близо 50 бивши американски дипломати разкритикуваха в писмо до американския президент Джордж Буш политиката му в Близкия изток.

Писмото е аналогично на критичното обръщение, изпратено миналата седмица от 52 -ма бивши британски дипломати до британския премиер Тони Блеър по повод близкоизточната политика, в което се настоява Великобритания да упражнява по-силно влияние върху САЩ

В писмото на американските дипломати се посочва, че политиката на САЩ в Близкия изток струва на страната загуба на доверие, престиж и Приятели, предаде Ройтрес.

Обръщението е крайно критично към Буш по повод подкрепата му за израелския премиер Ариел Шарон:

"Вашата невъзмутима подкрепа за незаконни убийства и за подобната на Берлинската стена бариера, за суровите военни мерки в окупираните територии и одобрението ви за едностранните планове на Шарон струват на страната ни загуба на доверие, на престиж и на приятели."

Според Андрю Килгор, посланик на САЩ в Катар от 1977 до 1980 г. и организатор на подписката, обръщението е подписано от голям брой бивши посланици, сред които : Джеймс Аткинс, посланик в Саудитска арабия от 1973 до 1976 г.; Робърт Кийли, помощник държавен секретар по африканските въпроси от 1978 до 1980 г. и посланик в Зимбабве и Гърция; Джон Гюнтер Дийн, посланик в Индия от 1985 до 1988 г.

Килгор заяви пред Ройтерс, че групата ще даде пресконференция във Вашингтон.

Други бивши дипломати също са заявили, че обмислят присъединяването си и са силно объркани от развоя на американската политика в последно време, не само по отношение на Близкия изток, но и във връзка с човешките права въобще.

"Ние не сме "добрите" и голям брой от външните ни отношения са опорочени. На нас гледат като на лицемери", заяви Уилям Роджърс, който бе заместник държавен секретар по икономическите въпроси по средата на 70-те. Роджърс заяви, че все още не е решил дали да подпише писмото.

Дипломатите заявиха, че са силно обезпокоени от одобрението на Буш за плана на Шарон за едностранно оттегляне от ивицата Газа. Планът бе отхвърлен в неделя от съпартийците на Шарон в управляващата партия Ликуд, но израелският премиер заяви, че ще продължи да действа като промени някои от детайлите.

В писмото се казва, че оказвайки подкрепа на плана на Шарон, Буш пренебрегва правата на три милиона палестинци.

Според Андрю Килгор, с политиката си САЩ рискуват създаването на отделна Палестинска държава.

Писмото е насочено основно към политиката спрямо Израел и палестинците, но то засяга и Ирак, където положението е по-лошо, казва Килгор.

Белият дом все още не е реагирал на писмото.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?