Бивши ДС-служители стоят от години на върха в държавната енергетика

Разузнавачи са в ръководствата на ТЕЦ "Марица изток 2" и "Булгаргаз"

Бивши ДС-служители стоят от години на върха в държавната енергетика

На добра служба в държавната енергетика се радват двама бивши служители на Държавна сигурност, които от години са в ръководствата на държавната въглищна централа "Марица Изток 2" и държавния газов доставчик "Булгаргаз" и оцеляват въпреки смяната на редица правителства – както редовни, така и служебни.

От декември 2009 г. председател на борда на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2" е 59-годишният Илко Желязков, който е бил разузнавач на Държавна сигурност. Такъв е бил и 71-годишният днес Ботьо Велинов, който е член на управата на "Булгаргаз" от октомври 2013 г. досега.

Желязков, който е назначен от първото правителство на Бойко Борисов, оцелява и по времето на служебния кабинет на Марин Райков, после при кабинета на Пламен Орешарски и при служебните правителства на Георги Близнашки и Огнян Герджиков и остава на поста при следващите управление на ГЕРБ досега. Същата е съдбата и на назначения от кабинета на Орешарски Велинов.

Като цяло от 1989 г. през годините от всички държавни енергийни дружества най-често в "Булгаргаз" и трансформацията на това дружество в холдинг, на чиято база бе създаден "Българският енергиен холдинг", са назначавани агенти, външни разузнавачи и контраразузнавачи на ДС. Представители на Държавна сигурност са управлявали и АЕЦ "Козлодуй", Мини Марица Изток и НЕК – основно в периода 1995-2006 г. и по-рядко след това.

Това сочи решение на Комисията по досиетата за принадлежността към ДС на членовете на управителни и надзорни органи на енергийни дружества с над 50 процента държавно участие, публикувано във вторник.

Илко Желязков е бил от 1986 г. щатен разузнавач, после старши разузнавач и инспектор в Държавна сигурност до преди разформироването ѝ. Освен че председателства борда на ТЕЦ "Марица изток 2" от осем години, в периода 2012-2014 г. той е бил и неизпълнителен член ан съвета на директорите на "Булгаргаз"

Велинов става щатен служител на  Първа главно управление на ДС през 1976 г., а през 1990  г. е назначен за началник на отделение в ДС, сочи справката на Комисията по досиетата.

Според публикуваните данни, от времето на прехода досега в "Булгаргаз" на високи постове са били назначавани, освен все още работещия там Велинов и до преди години Желязков, още петива агенти на ДС. За единия от тях – зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов от служебния кабинет на Марин Райков, още по онова време стана известно, че е работил за ДС. Сред останалите са Илия Щърбанов – контраразузнавач агент Осипов, който е бил в съвета на директорите на газовата компания през 1994-95 г., членът на борда от 1995 до 1997 г. Димитър Димитров или агент Амоняк, който е бил държател на явочна квартира, както и колегата му от същото време Красимир Николов – агент Марк, също от контраразузнаването. Николов е бил и в съвета на Държавните Мини "Марица Изток" в периода 2005-2007 г. Останалият бивш представител на ДС на висша длъжност в газовия доставчик е Емил Милкев, който е бил член на управата в периода 1997-1998 г., а за Държавна сигурност е бил явочник на квартира.

През годините останалите представители на Държавна сигурност в ТЕЦ "Марица изток 2" са били Илия Илиев – щатен сътрудник агент Нарцис, който е бил в управата на централата между 2005 и 2007 г, и Георги Георгив, който е бил в борда на дружеството само за месец през 2005 г.

В Мини "Марица Изток" агент е бил изпълнителният директор на въгледобивното дружество в периода 1997-98 Живко Гърдев, който е бил агент Станков за много кратко през 1964 г. и след това е бил свален от отчет. Агент Николай в управление ІVІІІ-ІІІ е била Димитър Николов, който членува в съвета на директорите в периода 1997-2000 г.

Иван Хиновски, който днес е председател на Българския енергиен и минен форум, но е бил директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) в периода 1997-98, а след това до юли 2000 г. е бил член на управата, е работил за външното разузнаване като агент Хабов. Хиновски е станал секретен сътрудник на Първо главно управление  през 1982  г. Той също така е бил в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" в периода април 2000-септември 2001 г.

В управата на ядрената централа е имало още един представител на ДС, но от контраразузнаването. Това е Иван Иванов, който е беше зам.-директор в периода 2001-2005 г., а след смяната му остава член на борда на директорите до 2006 г.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?