Бивши фигури на левицата и десницата в новата партия на Касим Дал и Корман Исмаилов

Корман Исмаилов и Касим Дал, Сн: БГНЕС

Изгоненият от ДПС висш функционер Касим Дал и съмишленикът му и бивш ръководител на младежката организация на движението и понастоящем независим депутат Корман Исмаилов обявиха в НДК в столицата учредяването на новата политическа организация Народна партия "Свобода и достойнство" (НПДС).

За лидерския пост на формацията, която трябва да се изяви като алтернатива на ДПС, бе номиниран Касим Дал, който предпочете да предложи Корман Исмаилов.

"Не бягам от отговорност, но е редно да се даде път на младите", обясни Дал.

"С това събиране на Инициативния комитет започваме действията по учредяването на нова политическа партия", обяви Исмаилов.

НПСД ще стане факт през декември, а дотогава бъдещата формация ще набира членове. А в четвъртък се събраха учредителите на партията, за да приемат учредителната декларация.

През декември 1998 г. друг изключен от ДПС - Гюнер Тахир - направи опит да създаде алтернатива на ДПС. Неговата партия НДПС - Национално движение за права и свободи, така и не доби популярност и не откъсна значителна част от алектората на ДПС, както се надяваше съдателят ѝ.

"Изборите чукат на вратата, но нашата цел е да се явим самостоятелно на тях", обясни в четвъртък Исмаилов. Дал допълни, че нямат намерения да се занимават нито с ДПС, нито с лидера им Ахмед Доган. Исмаилов каза още, че партии като "Атака", ВМРО и ДПС печелят от противопоставянето на хора по изповядването на различни религии.

Комитетът за учредяване на Народна партия "Свобода и достойнство" наброява 99 души. Сред имената в него прави впечатление присъствието на Руслан Семерджиев, бивш депутат от СДС в 36-то НС, на Кирил Ерменков, бивш транспортен министър по време на правителството на Беров и близък до БСП. В ИК също е и Румен Биков, който беше министър на промишлеността в правителствата на Филип Димитров и на Любен Беров от СДС.

В Инициативния комитет е и Вели Караахмед, който в сряда бе пред съда в Пазарджик и публично изказа подкрепа на подсъдимите по делото за радикален ислям, което се води там при засилен обществен интерес.

Споделяне

Още от България