Бивши кадри на ДПС, СДС и АБВ в листите на ГЕРБ

Прогоненият от ДПС Гюнай Хюсмен официализира "дружбата" си с Борисов като кандидат за депутат от неговата партия

Бивши кадри на ДПС, СДС и АБВ в листите на ГЕРБ

Както бе предварително обявено, водещи министри от кабинета "Борисов 2" и утвърдени депутати от партията заемат първите места в изборните ѝ листи за предсрочния вот на 26 март. Едно от изключенията е доскорошният началник на отбраната ген. Константин Попов, който ще оглави листата на ГЕРБ в Пловдив-област. ГЕРБ лансира като ново лице и водача в Ямбол д-р Юлиян Папашимов, който обаче не е нов за ГЕРБ, тъй като е втори мандат общински съветник в града. Друг общински съветник – д-р Румен Генов, води и в Шумен. Областният координатор на ГЕРБ Дилян Димитров води листите в Монтана. Той беше кандидат за кмет на града.

Избираеми места в листите на различните области са отредени за хора, които до неотдавна са работили за други партии – от ДПС до СДС.

Така например второ място в разградската листа заема бившият член на ДПС Гюнай Хюсмен. В края на ноември 2014 година ДПС изключи от парламентарната си група избраните с преференция депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради отказа им да освободят местата си в парламента. След като стана независим депутат, Хюсмен започна да гласува с ГЕРБ в парламента, а ДПС регистрира спад на последвалите избори в Разградско. Водач на листата в Разград ще бъде Десислава Атанасова – бивш депутат и здравен министър от ГЕРБ.

Друго интересно попълнение за ГЕРБ е Спас Гърневски - бивш кмет на Пловдив, чиято политическа кариера минава през СДС, а в последствие и ДСБ. Като се има предвид, че е поставен на неизбираемото 11-то място в пловдивската листа, очевидно присъствието му е знаково с цел да подкрепи водача Бойко Борисов. Втора в листата е Менда Стоянова, седвана от Вежди Рашидов.

Варненската листа на ГЕРБ пък е "приютила" бившия областен управител на града Стоян Пасев, който се свързваше с АБВ. Там водач на листата е бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, а ексшефът на спортното ведомство Красен Кралев е четвърти.

Полковникът от резерва и председател на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов е начело на местната листа на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов традиционно ще води две листи - 25-и МИР в София и в Пловдив. По две листи водят Цветан Цветанов - Благоевград и Велико Търново; Томислав Дончев - 23-и МИР в София и Габрово и Владислав Горанов - 24-и МИР в София и Силистра.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова ще води в София-област; бившият екоминистър Ивелина Василева – Бургас, ексминистърът на земеделието Десислава Танева - в Сливен.

След загубата ѝ на президентските избори, досегашният шеф на парламента Цецка Цачева за пръв път няма да поведе листата в родния си Плевен, а ще е втора след ексминистъра на транспорта Ивайло Московски.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова ще е водач в Търговище, а бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева - в Пазарджик.

Листата на ГЕРБ в Перник ще води бившият депутат Красимир Велчев, а колегата му от парламента и кандидат за вицепрезидент през миналия ноември Пламен Манушев ще бъде на първо място в Добрич. Даниела Дариткова ще бъде водач в Смолян, Пламен Нунев в Русе, Кирил Калфин в Кюстендил. Цвета Караянчева остава първа в Кърджали, Делян Добрев – в Хасково, а Владимир Тошев – във Видин.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?