“България на гражданите” се учредява до края на юли

Бивши кадри на ДСБ и СДС ще са фронтмени в новата партия на Кунева

Меглена Кунева обяви на 9 май в Русе учредяването на своята партия "България на гражданите. Сн. БГНЕС.

Бивши кадри на СДС и ДСБ ще са фронтмени в новата партия на Меглена Кунева, която ще бъде учредена до края на юли, научи Mediapool. Тази неделя в софийския хотел "Рейнбоу плаза" ще бъде представен официално Инициативния комитет, а челни позиции в него се очаква да заемат доскорошните "млади кадри" на Иван Костов - Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин. Бившият народен представител от ДСБ Нено Димов също ще участва в учредяването на партия “България на гражданите”.

Освен бившите партийци на ДСБ, Кунева ще приюти във формацията си още един неуспял да стигне до “голямата политика” десен деец – експредседателят на движение “Гергьовден” Петър Стоянович, който преди това бе дясна ръка на бившия лидер на СДС Надежда Михайлова. Той заедно с Любен Дилов – син, който пък сега се озова във формацията ГОРД на Слави Бинев, учреди партия "Гергьовден", която беше част от ОДС в 40-я парламент.

Меглена Кунева, която спечели близо 15% на изборите за президент през октомври, учреди след това гражданско движение "България на гражданите", а наскоро обяви, че ще направи и партия, с която да се яви на парламентарните избори догодина.

Освен Кунева, която бе член на НДСВ и министър по европейските въпроси в царското правителство, двигател на новата формация е Даниел Вълчев, чиято политическа кариера също започна с царя през 2001 г., когато стана депутат от НДСВ, а след това бе вицепремиер и министър на образованието в оглавяваното от Сергей Станишев правителство на тройната коалиция.

В бъдещата партия влиза и волейболистът Пламен Константинов, който направи плахи опити за политически пробив през НДСВ.

Преди по-малко от седмица бившият еврокомисар заяви в Хасково, че поема ангажимент в изборните листи да влязат нови лица, въпреки че по време на дискусиите по места нямала против хора с различна партийна ориентация, защото било “време събиращо, а не време разделно”.

Очаква се председател на Инициативния комитет да стане правозащитникът Йонко Грозев. Партиец ще стане и блогърът и пиар, който се очертава и като икономически експерт на формацията – Иван Стамболов – Сула. В комитета още ще влязат и хора, които досега не са имали нищо общо с политиката. Като функционери на "България на гражданите" ще бъдат представени и бившият шеф на Софийска вода - Иван Иванов, както и изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров. 

До момента към движението на Кунева са се присъединили около 14 000 души от цяла България, но бившият еврокомисар смята да продължи с обиколките из страната, за да привлече още хора. От движението, което ще прерасне в партия, твърдят, че всички разходи по пътувания се поемат от основните представители в “България на гражданите” и “дребни дарения от физически лица”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?