Бивши колеги по ВКР-линия разбили схема за подкупи

Задружната работа на агента на ДАНС Юлиян Марков и бившия директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров е улеснила разследването за подкуп срещу бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Това стана ясно от показанията на Марков пред Софийския градски съд в сряда.

Маринов е обвинен, че е предложил общо 150 хил. лв. подкуп на бившия шеф на ИАРА Марин Димитров, а Мустафа бе привлечен под отговорност за помагачество. Прокуратурата твърди, че парите са били предложени, за да бъде оттеглена жалба от съда срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е спряна процедура за доставка на катери за нуждите на агенцията. Обществената поръчка за доставката им е спечелена от фирма на Маринов.

Пред съда Юлиян Марков заяви, че той и Марин Димитров се познават от години като бивши служители на Военното контраразузнаване (ВКР). Той се включил в разработката след като бившият шеф на рибарската агенция му се оплакал, че му се предлага подкуп. По думите на Марков друга дирекция в ДАНС е работила вече по случая, тъй като имали информация за това.

От показанията на агента на ДАНС стана ясно, че той е съветвал Марин Димитров как да действа, включително да се срещне с Мустафа, който искал съдействие по случая с обществената поръчка. По указания на ръководството задачата на Юлиян Марков била да убеди Димитров да свидетелства, както и да го съветва да помни добре случилото се.

Част от работата ми беше да следя да няма корупция в ИАРА, каза Марков. Защитниците на подсъдимите го попитаха дали бившият шеф на рибарската агенция не е бил сътрудник на ДАНС, но Марков отрече. Оказа се, че именно агентът връчил призовка на Димитров непосредствено след втората му среща с бизнесмена. Свидетелските му показания се припокриваха почти напълно с тези на Димитров.

Адвокатите се опитваха да разберат кога точно двамата са били колеги във ВКР, но Марков не успя да отговори конкретно.

До следващото заседание на съда трябва да е готова и графологична експертиза на бележка, на която пише “50 х. лв”, която според обвинението е била написана от Мустафа, както и визитка на Росен Маринов, на която имало изписана сумата 100 хил. лв.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?