"Награда" за втори фаворит на Цветанов по делото "Килърите"

Бивши министри, депутати плюс полицейския шеф в Шумен повеждат листите на ГЕРБ

Шефът на НАП Красимир Стефанов (в ляво на Цветан Цветанов) ще е водач на листа на ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Председателят на предизобрния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов представи във вторник водачите на изборните листи, в които, както се очакваше, попадат половината от министрите и досегашните депутати на партията. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който ще води листи в София и Пловдив, не присъства на събитието и забележимо продължава да избягва публични изяви.

Доверие да водят партията на изборите е възложено на бившите министри Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Делян Добрев, Тотю Младенов, Ивайло Московски, както и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. Повечето от тях ще оглавят две листи. Министърът на културата Вежди Рашидов, който на предишните избори направи пробив в Кърджали като водач на листата, сега отсъства сред водачите, както и колегите му Десислава Атанасова, Николай Младенов, Диана Ковачева, Нона Караджова, Свилен Нейков, уволненият Симеон Дянков и Мирослав Найденов, който след края на мандата се оказа с повдигнати обвинения за корупция.

Втори фаворит на ексвътрешния министър, работил по посоченото от него "знаково" дело "Килърите", бе възнаграден за усилията, този път с избираемо място в листите на ГЕРБ. Директорът на полицията в Шумен Любомир Христов ще води листата на ГЕРБ в района, тъй като бил "доказан човек в областта на вътрешните работи".

Друг виден представител на разследващия екип, довел до успешен завършек на първа инстанция знаковото дело "Килърите", бившият окръжен прокурор на Шумен Ася Петрова, наскоро стана заместник-главен прокурор на новия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров. Именно на Ася Петрова бе наскоро бе възложено да отговаря за прекия надзор над работата на прокуратурата и службите по време на извънредните парламентарни избори на 12 май. Това на практика означава, че тя ще координира и исканията за подслушване, с които за пръв път ще се разследва и купуването на гласове.

За "топлата" връзка между Петрова и водача на листата на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов недвусмислено говорят и думите на самия Цветанов, който при назначаването на последния за полицейски началник през май 2010 г. с задоволство заяви, че тамошните съдии, прокурори и полицаи работят много добре заедно: "Има изключително конструктивен диалог помежду им и добре свършена работа, по-добре следствените арести да са пълни, а гражданите по-спокойни..."

Преди да оглави шуменската полиция Христов е работил последователно към местната група за подслушване и следене от 1990 до 1992 г., след това в структурите на тогавашната Национална служба "Сигурност", а от 1998 до 2004 г. оглавява регионалното звено на БОП в Шумен.

На въпрос дали няма опасност Христов да манипулира изборите, Цветанов обясни, че "този човек е работил в интерес на държавата, работил е за разследване на престъпления".

"Ще има наблюдатели, които ще следят за нормалното провеждане на изборния процес”, допълни той.

Не стана ясно кога е решено Христов да бъде водач на шуменската листа на ГЕРБ, тъй като според закона за МВР служителите на министерството са деполитизирани.

 

От МВР съобщиха пред Mediapool, че на 1 април Христов е подал заявление за напускане и незабавно е бил освободен.


След като уточни, че "всички водачи са избрани по процедура, която има етапи на процедури, които са спазени", Цветанов заяви, че нито един областен или друг ръководител, включително или лидера на партията нямат право да налагат кандидатури на свои хора. Това му изказване се разминава с друго негово изявление от миналата седмица - че листите на ГЕРБ ще бъдат обявени след като "Изпълнителната комисия в лицето на Бойко Борисов" ги одобри.

Бойко Борисов ще води листата на 25 МИР София, "откъдето започнахме като кметски избори в София през 2007 година", заяви Цветанов. Освен това ще е първи в Пловдив. Втора е Менда Стоянова, досега зам.-председател на парламента.

Цветанов също ще води две листи – Велико Търново и Благоевград, където спешно замени разследвания Мирослав Найденов. Той се подготвяше да поведе листата в Стара Загора, но сега каза, че законът не му позволява да е начело на три листи и "затова там ще бъде Лили Павлова", досега строителен министър. "Тя ще води и във Варна, защото там са нейните родители, а това се приема добре от структурите ни там", каза още бившият вицепремиер.

Бившият социален министър Тотю Младенов ще води листата на ГЕРБ във Враца; бившият министър по еврофондовете и координатор на предизборната програма Томислав Дончев - в Габрово; бившият министър на икономиката Делян Добрев - в Перник и Хасково, а транспортният министър Ивайло Московски - в 23 МИР в София.

Шефът на данъчните Красимир Стефанов също навлиза в политиката като кандидат за депутат на ГЕРБ в Хасково, втори след Добрев. Финансовият министър Калин Христов е разрешил на Стефанов да ползва неплатен отпуск за изборите.

Владислав Горанов също ще води две листи – в 24 МИР в София и тази в София област. Зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева ще бъде водач на ГЕРБ в Бургас.

На челни позиции ще са бившите депутати Владимир Тошев (Видин), Румен Иванов (Добрич), Цвета Караянчева (Кърджали), Кирил Калфин (Кюстендил), Стефан Господинов (Силистра), Десислава Танева (Сливен) ,Даниела Дариткова (Смолян) и Пламен Нунев (Русе).

Обявената за "тежка артилерия" на ГЕРБ досегашна здравна министърка Десислава Атанасова се оказа, че няма да бъде на първо място в нито един от 31-те избирателни райони. По думите на Цветанов за нея е отредено третото място в Русе. Колегата ѝ Вежди Рашидов също ще поеме третото място, но в Пловдив.

Според Цветанов "безапелационно" са били номинирани и бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова в Монтана и председателката на 41-то Народно събрание Цецка Цачева в Плевен.

Водач на листата на ГЕРБ в Ямбол ще бъде баскетболният треньор Иван Чолаков, в Търговище - д-р Дарин Димитров, а в Ловеч – учителката Корнелия Маринова. В Разград бившите управляващи ще разчитат на местния авторитет на областния управител Валентин Василев. Другите двама областни управители, които ще поведат листите на партията, са Здравко Димитров (Пловдив -област) и Дончо Баксанов в Пазарджик.

След като обяви всички водачи на ГЕРБ, Цветанов отказа да каже дали партията му ще направи коалиция с националистическата партия "Атака", на чиято подкрепа разчиташе в първите две години и половина от мандата, а после я замени с тази на Яне Янев.

На въпрос дали ще се коалиция с Волен Сидеров, бившият вътрешен министър заяви, че ще изчака да мине 12 май. Въпреки твърдата си позиция, която ГЕРБ демонстрира срещу БСП, обявявайки предварително, че коалиция с тях е невъзможна, бившият вицепремиер нито потвърди, нито отрече подобна опция за "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?