Бивши министри и областен управител с обвинения за летище "Божурище"

Бивши министри и областен управител с обвинения за летище "Божурище"

Бившите военни министри от НДСВ Николай Свинаров и Веселин Близнаков, както и бившият областен управител на София-област Емил Иванов (ДПС) ще се сдобият с обвинения за престъпления по служба заради сделката за летището в Божурище, научи във вторник Mediapool от свои източници в градска прокуратура.

Миналата седмица обвинителите са получили експертизата за сделката с италианската фирма "Индустриален парк София", която показва щета от 37 милиона лева за държавния бюджет.

Сделката с "Индустриален парк София" за замяната на летище ''Божурище“, чиято площ е 1045 дка, срещу 106 апартамента, бе подписана от Веселин Близнаков и областния управител Емил Иванов през 2007 година. Оценката на летището от "независим оценител" бе за малко над 10 милиона лева.

Прокурорската експертиза обаче показва, че имотът струва около 47 милиона лева. Поради тази причина обвинение за длъжностно престъпление ще бъде повдигнато и срещу експерта, изготвил оценката.

Замяната бе започната още от предшественика на Близнаков Николай Свинаров и гласувана от кабинета на Симеон Сакскобургготски в края на мандата му. Последваха прокурорски проверки, които не установиха нарушения, и в края на 2006 г. сделката бе одобрена и от правителството на Сергей Станишев. Впоследствие делото бе подновено и досъдебното производство бе образувано през май 2009 г.

Тази година бившият министър на културата Стефан Данаилов обяви летището за паметник на културата, поради което фирмата няма да може да използва имота, както бе планирано по-рано. Компанията "Индустриален парк София" смяташе да построи МОЛ и жилищен комплекс на това място. Пред Mediapool от градска прокуратура обясниха, че това действие няма да попречи на делото, тъй като частната фирма вече разполага с нотариален акт и е влязла във владение на имота.

"С обвинения за престъпление по служба ще сдобият всички лица, които са съпричастни към тази сделка", заявиха запознати със случая от градска прокуратура. В това число попадат и членовете контролните звена към Министерския съвет.

Скандалната сделка е сключена, въпреки че Министерството на отбраната е получило писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което изрично се посочва, че оценката е силно занижена. Земята е оценена по най-ниската 9-та категория земеделска земя, в оценката не е включена изградената инфраструктура и вече готовият инвестиционен проект на "Индустриален парк София".

Въпреки изисканите от прокуратурата приемно-предавателни протоколи за получени 106 апартамента, военно министерство не е предоставило такива. Това поражда съмнения, че държавата не е получила и жилищата.

След внасянето на обвинителните актове, което се очаква до средата на октомври, държавата може да заведе паралелно гражданско дело, за да си възстанови собствеността.

Заради Закона за амнистията, прокаран от предния кабинет, прокуратура не може да повдигне на този етап обвинения за безстопанственост срещу замесените лица. Въпреки това може да се стигне до обвинение за присвояване в особено големи размери.

Общо 36 разследвания

Междувременно от Военно-апелативната прокуратура съобщиха, че се водят общо 36 разследвания на сделки с военни имоти и за нарушения при купуване на имущество за армията. Тридесет от делата са на територията на София, две в Сливен, а във Варна има досъдебно производство за закупуване на корабни двигатели.

Военните магистрати смятат да привикат на разпит в прокуратурата още бившите министри Николай Цонев и Бойко Ноев.

Военната прокуратура вече възобнови три досъдебни производства срещу Николай Цонев за периода 1999–2000 г, когато той е бил управител на държавното дружество "Снабдяване и търговия” ЕООД и след това директор на дирекция "Управление на доставките” в МО.

Според военните обвинители той е сключил неизгодни договори за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на армията, с настъпили щети за около 1 млн. лв. и 143 хил. долара.

Разследванията са възобновени по искане на Инспектората към Върховния касационен съд, които считат, че постановленията за прекратяване на производствата са издадени без да е проведено обективно и всестранно разследване. Бойко Ноев може да бъде викан на разпит в качеството му на министър в периода 1999 г.-2000 г, когато Цонев е бил директор на дирекция "Управление на доставките".

Зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов съобщи, че вече е образувано досъдебно производство по един от трите сигнала на новия военен министър Николай Младенов – за закупуването на машина за производство на хангари за 10 млн. лева.

Тече проверка и по другите два сигнала – за скритата приватизация на спортните имоти на МО и за договор за забавните програми на хотелите и почивните домове на МО за 500 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България