Бивши млади активисти на БСП призоваха ПЕС да се разграничи от кабинета "Орешарски"

Бивши членове на Българска социалистическа младеж (БСМ), която не действа активно от няколко години след създаването на Младежкото обединение в БСП, призовават в писмо Партията на европейските социалисти (ПЕС) с лидер Сергей Станишев да се дистанцира категорично от кабинета "Орешарски".

Писмото до ПЕС, публикувано в сайта "Вести", е подписано от Христо Христев, зам.-председател от 2007 до 2009 г. на Млади европейски социалисти, Вихра Димитрова - зам.-председател (2004-2006 г.) на Младежкия социалистически интернационал, Димитър Митев, председател на Европейска лява младежка алтернатива, Георги Николов - председател (2006-2011) на Българска социалистическа младеж (БСМ), Росица Христова, бивш член на изпълнителното бюро на Млади европейски социалисти, Данаил Георгиев - главен секретар (2006-2011) на БСМ, който е сред инициаторите на "Движение 21" на Татяна Дончева, Николай Тотев - главен секретар (2002-2006) на БСМ, Мария Георгиева - зам.-председател (2006-2009) на БСМ, Георги Проданов - зам.-председател на Европейска лява младежка алтернатива, Димо Господинов - член на изпълнителното бюро (2009-2011) на БСМ и Илия Марков - член на изпълнителното бюро (2009-2011) на Млади европейски социалисти.

"Като убедени последователи на Европейската социалдемокрация и солидарност, се обръщаме към вас с тревога относно вашата роля в настоящата политическа ситуация в България", се посочва в писмото.

"Вече над две седмици гражданите на България протестират срещу дълбоката връзка между организираната престъпност и правителството. Протестите бяха предизвикани от назначението за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" на личност, която символизира тази грозна симбиоза", пишат още левите активисти.

Те посочват, че твърденията на Станишев, че настоящето правителство и парламентарното мнозинство имат много важна мисия - да върнат българската държава на хората и да възстановят демокрацията и върховенството на закона, а в същото време "мнозинството зависи от подкрепата на крайнодясната неофашистка партия "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров, който поставя под съмнениe целия демократичен ред, установен в България".

Авторите на писмото напомнят сблъсъците пред софийската джамия от май 2011 г., както и появата на Сидеров миналата седмица в Народното събрание с оръжие, за да се предпази срещу "помиярите, които бродят по улиците".

"За всичко това г-н Сидеров беше награден с позицията на председател на комисия по парламентарна етика, осигурена с пълната подкрепа на парламентарната група на БСП", пише още в писмото.

"В тази обстановка преди малко повече от седмица европейските социалисти и социалдемократи се събраха в София за Съвета на ПЕС, където изразиха подкрепата си за правителството и БСП. Българското общество реагира с недоумение, очаквайки европейските социалисти да застанат на страната на истината и справедливостта, а не да изпаднат в безпринципна защита на организация-членка", пишат още авторите на писмото.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?