Бивши политически затворници поискаха от Европейския парламент да осъди комунизма

Бивши политически затворници от десет страни основно от Източна Европа, които участваха в 18-тия Конгрес на Международната асоциация на бившите политически затворници и дисиденти в Брашов, поискаха от Европейския парламент да осъди комунизма, съобщи румънският информационен сайт Зиаре в неделя.

Участвали са бивши политически затворници от Албания, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватия, Германия, Латвия, Молдова, Словакия, Унгария и Румъния, като в информацията, цитирана от БТА не се споменава за българско участие.

Участниците заявиха, че между двата тоталитарни режима не може да се прави разлика, тъй като "престъпленията, извършени в името на двете идеологии са еднакво тежки" и към жертвите на комунизма трябва да има същото отношение както към жертвите на нацизма.

Те приеха резолюция в края на тридневния конгрес в румънския град Брашов, с която призовават Европейския парламент да приеме решение, осъждащо престъпленията на комунизма.

"Искането ни е всички европейски институции да осъдят в еднаква степен и двете идеологии, които донесоха толкова злини на човечеството. Осъждаме твърдо националсоциализма, но не можем да приемем към комунистическия режим да има по-меко отношение. Искаме осъждането на комунизма като цяло, не само осъждането на сталинизма или ленинизма", заяви Юре Кнежовиц, председател на Международната асоциация на бившите политически затворници и дисиденти от бившите комунистически страни.

Той заяви, че по време на конгреса е обсъдено и издигането на европейски паметник на антикомунистическата съпротива в някоя от бившите комунистически страни. Сред  дискутираните теми е бил и приетият наскоро от румънския парламент закон за лустрацията, но и фактът, че това се е случило твърде късно, след като всички, които е трябвало да подлежат на лустрация, вече са натрупали богатства.

"Както съм казвал много пъти, в Румъния комунизмът падна, но начело на страната все още стоят комунистите", заяви Октав Бьоза, председател на Асоциацията на бившите политически затворници в Румъния.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?