Бивши районни кметове от ГЕРБ в София оглавиха общински фирми

Бивши районни кметове от ГЕРБ в София оглавиха общински фирми

Двама от вече бившите районни кметове от ГЕРБ официално вече са изпълнителни директори на общинските дружества "Чистота Искър" и "Център за градска мобилност" (ЦГМ). Става въпрос за бившия кмет на "Изгрев" Цветомир Жеков и дългогодишният кмет на "Студентски" Димитър Дилчев.

Те бяха кандидати за районите и на последните избори, но загубиха вота.

Трети загубил кандидат от управляващата в София партия преди няколко седмици беше назначен за директор на общинското предприятие "Гробищни паркове". Това е бившият кмет на "Слатина" Наталия Стоянова. За новия ѝ пост съобщиха съветници от "Демократична България".

Дилчев и Жеков влязоха в борда на общинските дружества без конкурс в края на миналата година. Назначението им беше, за да се попълни съставът на управителните съвети на двете дружества, а мандатът им - до избор на постоянни членове с конкурс. Новите конкурси, които трябва да засегнат почти всички общински фирми, обаче бяха обвързани с приемането на законови документи на национално ниво и след това преработването на общинската наредба за избор на ръководни органи на общинските дружества. Процесът може да отнеме месеци.

При избора на двамата не беше съобщено, че те ще поемат ръководството на двете дружества. По принцип този избор се прави от членовете на самия борд, но неписано правило е, че постът се уговаря с управляващите общината.

Сега от информация в Търговския регистър става ясно, че Дилчев е сменил като изпълнителен директор досегашния шеф на ЦГМ Румяна Милова. Тя остава в борда на дружеството и както и досега, отговаря за паркирането.

ЦГМ се занимава с платеното паркиране в столицата, както и с организацията на градския транспорт. Дружеството събира и разпределя постъпленията от продажбата на карти и билети и от паркирането в синя и зелена зона.

В последните години ръководството на ЦГМ е обвинявано в това, че основно прибира парите от платеното паркиране, но не изгражда нови паркинги. Освен това дружеството все още не е успяло да въведе чаканата от години система за електронно таксуване. С нея трябва да се промени и тарифната политика на общината и да се плаща за изминато разстояние или време на пътуване. Очаква се системата да е готова в края на 2020 г. Реално обаче промяна в тарифната политика ще има година по-късно.

Жеков е избран за изпълнителен директор на "Чистота Искър", която се занимава със сметосъбиране и рекултивация на сметища, на мястото на Стефан Пейков, който остава в борда. В него е и бившият контрольор на дружеството Даниел Господинов. Пейков и Господинов бяха назначени преди около една година също временно до провеждане на конкурс. Такъв все още не е обявен.

Както Mediapool писа, проверка на общината показа, че "Чистота Искър" е източвана с договори за наем на техника, превъзлагане на работа, възложена директно от общината, плащания за фиктивно извършени услуги, наемане на мъртви души, бракуване на на практика нова техника. Проверката на общината обхваща само предишното ръководство на дружеството и неговият бивш директор Юлиян Михайлов.

Констатираните нередности са се случвали и когато контрольор на фирмата е бил сегашният член на борда Даниел Господинов. Неговата предишна позиция е изисквала да "осъществява контрол за опазване на имуществото на "Чистота Искър".

От тази година "Чистота Искър" ще почиства само един район - "Красна поляна". В момента дружеството отговаря и за "Красно село" и "Люлин", но превъзлага почти цялата дейност на компанията "Грийн партнърс", свързана с Румен Гайтански - Вълка. Друго негово дружеството спечели поръчката за почистване на "Красно село" и "Люлин" в следващите 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България