Бивши разузнавачи се обявиха срещу ваденето на досиетата във висшия клир

Национална асоциация "Сигурност" и Асоциацията на разузнавачите от запаса излязоха с декларация срещу извършването на проверка на висшия клир на Българската православна църква от Комисията по досиета.

 

"Членовете на двете асоциации, приемаме за морално и законово основателни аргументите, изложени от Светия Синод, против извършването на проверки от Комисията. И дори да има контакти на отделни архиереи с органите за сигурност, тези контакти са били насочени против проникването на секти и ереси, чужди и вредни за християнската религия. И са служили само и единствено на истината. Именно поради това, ние не приемаме опитите за дискредитиране на определени архиереи на базата на разкриване и обявяване на принадлежност към бившата ДС. Всички посочени действия ние разглеждаме като опит за дискредитиране на Светата Православна Църква", се посочва в декларацията.

 

Авторите ѝ пишат, че възприетият от управляващите през последните години категориален подход, разделящ народа ни на агенти и неагенти, мъглявите приказки за морално укоримо поведение и морален катарзис, в случая са само път за компрометиране на БПЦ.

 

"Ако някой от архиереите е извършил престъпление като гражданин на страната ни той отива на съд. Но за деяния, обявени от когото и да е било за морално укорими, архиереите на Светата църква имат свой Съдник, който няма нищо общо и най-малко може да бъде идентифициран с комисията, чийто председател е Евтим Костадинтов”, се казва в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?