Бивши шефове на "Напоителни системи" обвинени за афера със скрап

Арестувани са управниците от времето на ГЕРБ Стайко Ганчев, Радослав Чеглайски и Георги Харизанов

Бивши шефове на "Напоителни системи" обвинени за афера със скрап

Бивш директор и членове на управата на държавното дружество "Напоителни системи" от времето на ГЕРБ са арестувани и обвинени за сключване на неизгодни сделки за продажба на съоръжения за напояване за скрап, съобщиха от прокуратурата в понеделник. За 72 часа в ареста са Стайко Ганчев, доскорошният шеф на предприятието, което на ръба на фалита и тоново няма пари за заплати на служителите си, както и членовете на борда на директорите Радослав Чеглайски и Георги Харизанов, който нашумя с липсата на висше образование за заемания пост.

Разследването срещу тримата, образувано в края на септември м.г., е установило, че на 2 ноември 2011 г. Съветът на директорите на дружеството е решил да бракува 100 000 тона скрап, като след това ги продаде на Софийската стокова борса (ССБ) до края на 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата. Парите от сделката трябваше да отидат за оправяне на финансовото състояние на дружеството, което обаче продължава да е лошо.

Демонтажът на съоръжения на "Напоителни системи" и продажбата им за скрап бе спряна от сегашния министър на земеделието и храните Димитър Греков.

Според Софийската районна прокуратура Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка за общо 2000 тона скрап, като бил подпомогнат от Чеглайски и Харизанов. В сделката участвал борсов посредник, който сключил два договора – за продажба на 500 и 1500 тона скрап на цена – съответно 200 лева и 270 лева на тон.

"Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество", съобщават от държавното обвинение.

В съобщението на прокуратурата се уточнява и, че случаят е особено тежък, тъй като "Напоителни системи" се намира в "тежко финансово състояние".

"Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство", твърдят разследващите.

Най-известен от тримата обвиняеми е Георги Харизанов, който попада в полезрението на прокуратурата за пореден път. През февруари м.г. той бе освободен като председател на борда на директорите на дружеството, след като стана ясно, че е подсъдим за заплаха с убийство, както и за кражба на 50 000 лева от фирмена каса. По второто обвинение Харизанов бе оправдан от Софийския градски съд в началото на т.г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?