Бивши шефове на НЕК задържани при акцията на ДАНС, свързана с проекта "Белене"

Богомил Манчев: "Атаките идват от групи злосторници и един, който ги мести наляво-надясно"

Бивши шефове на НЕК задържани при акцията на ДАНС, свързана с проекта "Белене"

Трима души са били задържани по време на акцията на ДАНС и прокуратурата във фирми, свързани с проекта АЕЦ "Белене”, съобщи в неделя в. "Труд”.

За 24 часа са арестувани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията "УорлиПарсънс - България", наета да упражнява строителен надзор по проекта.

По време на операцията в петък бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "УорлиПарсънс" и на българския подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Претърсени са били и офиси на двете фирми на площадката на АЕЦ "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията е разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Засега срещу тримата задържани няма да бъдат повдигнати обвинения, защото се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи.

Според "Труд" обвиненията евентуално могат да бъдат за безстопанственост и присвояване в особено големи размери.

Причината за това са изплащаните близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "УорлиПарсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг" от страна на държавната компания НЕК, въпреки наложения мораториум върху строителството на втората атомна централа.

Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат в прокуратурата.

В петък пред бТВ управителят на "Риск Инженеринг” Богомил Манчев обясни, че проблемът се корени в "решенията на държавата и в разпорежданията ѝ към собствените ѝ дружества”. Той заяви, че договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът "Белене” е спрян, но не и консервиран.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор.

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК дали е издала такъв документ, уточнява "Труд”. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

В изявленията си пред медиите собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев обясни, че плащанията са правени, защото договорът с неговата компания не е официално прекратен. Той изрази подозрения, че зад атаката срещу него стоят политически и частни интереси.

Пред БНР в неделя Манчев отказа да уточни кой стои зад атаката. След като преди това пред медии той бе споменал, че в дъното на акцията срещу "Риск Инженеринг" стои мъж, висок 1.90 м, в игра на "топло, топло" с водещата Манчев обяви, че не е казвал, че става дума за бившия депутат от БСП с влияние в енергетиката Румен Овчаров.

На запитване дали не визира мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който също е с висок ръст, Манчев отговори, че не е казвал такова нещо и го повтори няколко пъти. По думите му атаките срещу него идвали от "групи злосторници и там има един, който ги мести наляво-надясно".

Манчев не скри, че е обиден на държавата, която умишлено е провалила проекта "Белене". Що се отнася до проблемите на компанията му и личните негови проблеми, той обяви, че ще ги решава сам.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес