Бивши шефове от ДС съветват депутати как да се отворят архивите

В частните архиви няма досиета, всичко е в архива на МВР, обяви в сряда бившият шеф в ДС и настоящ член на Висшия съвет на БСП Цветко Цветков преди заседанието на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните служби.

Заедно с шефа на бившия Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов той беше изслушан като бивш ръководител на комунистическите тайни служби. Преди тях с комисията разговаряха директорът на дирекция “Информация и архив” в МВР Иван Комитски и предшественикът му Серафим Стойков.

В четвъртък ще бъдат изслушани представители на бившето ръководство на военното разузнаване, след което подкомисията ще излезе с решение, обясни председателят ѝ Татяна Дончева (БСП). Тя категорично отказа коментар по проведените дискусии, които текат от миналата седмица.

Цветко Цветков единствен от изслушаните пожела да направи изявление пред медиите. Останалите отказаха с мотива, че заседанието е било закрито.

Според него, проблемът с архивите на бившите тайни служби трябва да се реши веднъж завинаги и това трябва да стане с нов закон. По думите му, ако управляващите настояват за незабавно решение, това можело да стане с временно ограничен закон. Такъв закон можело да се отнася за определени лица или за определени архиви.

Той обаче изрази категорично становище, че на прага на ЕС не е правилно да се разкриват досиетата само на някои личности, както направи вътрешният министър Румен Петков.

По думите му в момента имало воля за разрешаването на въпроса с архивите и призова политиците да не използват тази тема за лични цели.

Цветков подчерта още, че има необходимост от координация и корекция в действащите закони – законът за Държавния архив, който е от 1974 г., законите за личните данни, за достъпа до информация и за класифицираната информация, както и написването на специализиран закон за военното разузнаване, какъвто все още липсва.

Той опроверга наложилата се представа за разногласия между управляващите за начина, по който трябва да се процедира с архивите като заяви, че по основните въпроси разминаване няма.

Още преди изслушването на Цветко Цветков и Димитър Иванов комисията напусна Атанас Атанасов от ДСБ. Според него комисията не може да изслушва хората, “които са виновни за всичко това”.

По думите на Атанасов нито представителите на МВР и спецслужбите, нито депутатите от управляващото мнозинство имат единно мнение къде да се съхраняват разсекретените документи – дали при службите или в Държавния архив.

Атанасов за пореден път изрази позицията си, че е необходимо създаването на независима специализирана комисия, която да разсекретява документите и в която да не участват хора от службите.

Той смята, че под натиска на Европейския съюз управляващите ще изготвят закон, който да позволи проверката на всички публични личности, които участват във формирането на политиката.

Пред Mediapool колегата му от ОДС Йордан Бакалов коментира, че в комисията досега не се е оформило единно становище.

Към момента единствено от ДПС не са изразили официално мнение, с изключение на цитираната от премиера Сергей Станишев реплика на лидера Ахмед Доган, че той лично настоява да се оповести всичко.

Източници на Mediapool от НДСВ и БСП се разминаха в позицията си по въпроса. От БСП обясниха, че депутати от левицата са поели ангажимента да напишат закон. От НДСВ смятат, че трябва да се вземе решение кой от внесените проекти – на ДСБ или ОДС да се подкрепи, като мненията клонят към преработването на законопроекта на ДСБ.

И от двете управляващи партии са на мнение, че в писането на проекта трябва да участват и членовете на кабинета. За момента никой от правителството не е дал заявка, че смята да готви законопроект или изменение в действащите закони.

Споделяне

Още от България