Бивши служители на МВР организират отвличанията?

Бивши служители на МВР организират отвличанията?

Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР трябва да провери много внимателно за наличие на прекалено топли връзки между настоящи служители и бивши служители в системата. Това заяви в петък пред Mediapool председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Минчо Спасов (НДСВ) по повод зачестилите случаи на отвличания на бизнесмени в страната.

"Навсякъде в Европа се случва бивши служители на службите да се присъединяват към организираната престъпност. В България обаче тези изключения сякаш започват да се превръщат в принцип", каза Спасов.

Експерти и бивши ръководители на правоохранителните органи също изтъкват като голям проблем липсата на лоялност на напусналите системата служители, които веднага след излизането си от нея започват да работят извън закона.

Други причини за безрезултатните разследвания на множеството отвличания са течът на информация от МВР и прокуратурата, ниските заплати и отсъствието на адекватно наказателно законодателство.

"Ескалацията на този тип престъпления показва слабостта на държавата. За мен въпросът е не е толкова в закона, който санкционира, колкото липсата на ресурс тези престъпници да бъдат заловени и изправени на съд", каза председателят на вътрешната комисия.

По думите му агентурният апарат в МВР в момента е на "много слабо ниво" с "много слаба лоялност" и ниски заплати, а системата е лошо обезпечена откъм техника.

"Това, което зависи от Народното събрание е да се изработи концепция за работата на вътрешното министерство, към която да се придържат този и следващите министри. Не може парите за "дейност" да се прехвърлят към парите за "заплати". Работата на политиците се състои именно в отпускането на достатъчно средства на МВР да се бори с престъпността", добави Минчо Спасов.

Той призова Сметната палата да наложи по-строг контрол върху разходването на средства в МВР.

Превенция

В същото време преподавателят по наказателно право Веселин Вучков коментира пред Mediapool, че българското законодателство лишава от справедливост жертвите на подобен род престъпления.

"Това е много тежко закононарушение. Става дума за особено опасни престъпници. Не може за тях в Наказателния кодекс да се предвижда затвор от 5 до 15 години, а след като обвиненият види, че има срещу себе си сериозни доказателства и се признае за виновен да падне под минимума и получи 4 години. От тях той ще "лежи" не повече три. Трябва да се премахне съкратената съдебна процедура за тези престъпления", заяви той.

Според Вучков това от една страна действа обезкуражаващо на служителите на МВР, а от друга страна обезсмисля наказателния процес, защото той престава да е носител на идеята за "генералната превенция" на подобен род престъпления.

В този контекст Вучков говори за италианския модел за налагане на наказания. В тази държава за отвличане се предвиждат 30 години затвор, а ако върху похитения човек е упражнявано насилие присъдата става доживотна. "Ако обвиненият признае вината си пред италиански съд, присъда може да бъде редуцирана с 1/3 от полагащото се наказание, а не веднага да падне под минимума", коментира юристът.

Минчо Спасов обаче отнася въпроса изцяло към работата на МВР и прокуратурата. "Прах в очите на хората е да говорим за закони и наказания при положение, че до този момент ние нямаме кого да съдим", заяви той.

Вързани ръце

Бивши ръководители на служби неофициално признаха пред Mediapool съществуване на големи проблеми със законодателството в тази област. Според бивш шеф на ГДБОП основен проблем е, че преди предаването на откупа полицията е с вързани ръце, защото предприеме ли акция по елиминирането на групата за отвличане, поставя живота на похитения в риск.

Положението в нея е трагично и е необходима незабавна реформа, смятат експерти. Течът на информация се определя като повсеместен, а бившите служители на МВР и специални служби като особено влиятелни фигури в организираната престъпност.

Положението се утежнява допълнително от факта, че някои от напусналите гравитират около партийните централи и се ползват от специална протекция.

Дори и при наличие на достатъчно морални служители в МВР при настоящата техническа обезпеченост те много трудно могат да се борят с този тип престъпност.

"МВР трябва да бъдат снабдени с модерен софтуер. Така те ще получат възможност да искат от съда разрешения за проследяване на конкретно лице, а не на телефонен номер, както е сега. С това ще бъде и разрешен проблема с многократни смени на карти за предплатени разговори", обясни Минчо Спасов.

По думите му "шуробаджанащината" в държавата, както и "голямата търпимост" на трите власти и хората към различните форми престъпност води до настоящото положение в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?