Бившите барети: Доц. д-р Алексей Петров пратен в Шесто "чисто технически"

Съюзът на бившите барети (СББ) защити с декларация бившия си колега Алексей Петров, който преди ден бе осветен от Комисията по досиетата като щатен служител на политическата полиция на бившата Държавна сигурност. Това става месец след като Петров, който развива застрахователен и консултантски бизнес и преподава в УНСС, бе отстранен от висшия си съветнически пост в ДАНС, а преди година бе осветен като секретен сътрудник на службите.

"СББ най-отговорно заявява, че нашият бивш колега и член на съюза – доц. д-р Алексей Петров през целия си период на работа в МВР е служил само в Специализирания отряд за борба с тероризма (района на отряда, от създаването му до сега е срещу двореца "Врана " ).

С оглед повишаване категорията на труд на командосите от втора в първа личните им кадрови дела са преместени през 1986 г. чисто технически, в масивите на бившето Шесто управление", пишат бившите барети.

В решението на Комисията по досиетата се посочва, че Петров е работил в направление "Т" на Шесто управление на ДС. Със заповед № 3 от 03.01.1987 г. е назначен за командир на отделение, а със заповед № 4540 от 02.11.1990 г. е преназначен за зам. -началник отряд (инспектор).

Всъщност, под направление "T" трябва да се разбира "Терор". След атентатите от 1985 г. в Бургас и гара Буново в Шесто управление се създава въпросното направление "Т", което се състои от различни звена, занимаващи се с оперативна работа. В него влиза и тогавашният отряд за борба с тероризма. Отлично запознати със структурата на Държавна сигурност твърдят, че служителите в "Т" са имали изключително големи правомощия за начините, по които да събират информация за турското население.

Баретите обаче заявяват, че "нито Алексей Петров, нито някой друг от ръководния и редови състав на СОБТ, преди и след 10 ноември 1989 г., никога и по никакъв повод, не са изпълнявали служебни ангажименти свързани с агентурно-оперативни дейности" .

"Предназначението и основните задачи на СОБТ, в миналото и сега, са свързани с подготовка и провеждане на специализирани антитерористични операции, задържането и конвоирането на особено опасни криминални престъпници", добавят колегите на доц. д-р Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България