Бившите червени министри готови да се откажат от правото на амнистия

Бившите червени министри готови да се откажат от правото на амнистия

Бившите министри от БСП са готови да се откажат от правото на амнистия, ако правосъдието реши да се позанимае с тях заради купищата нарушения в изпълнителната власт по тяхно време.

В отговор на констатацията на премиера Бойко Борисов, че с гласувания от предния парламент закон за амнистията, БСП всъщност е целяла прикриване на корупционни схеми и нарушения, свързани "с безстопанствена непредпазливост", ръководството на левицата реши в неделя всеки бивш неин министър начело със Сергей Станишев да подаде искане до главния прокурор, в което да декларира, че се отказва от това право, гарантирано в закона.

Зам.-шефът на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков обясни на брифинг след семинар на ръководството на БСП в Боровец, че в Наказателно-процесуалния кодекс има правна възможност наказателното производство да не се прекратява, ако обвиняемият или подсъдимият направи искане то да продължи.

Досега няма образувани производства срещу наши министри, но нека тези искания да стоят на масата на главния прокурор, за да няма пречка за образуването на наказателни производства за престъпления по непредпазливост, каза Миков.

"Щом законът им пречи, да премахнем тази пречка”, допълни от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че по време на трипартийното управление съуправляващата НДСВ е инициирала приемането на закона, който беше преработван два пъти от министрите Петканов и Тачева. Станишев подчерта, че приемането на този закон е било условие на коалиционния партньор за подкрепата на други законодателни инициативи на БСП.

Станишев посочи още, че и настоящият зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ в предния парламент също е подкрепил амнистията на първо четене, а десницата е направила това и на второ четене.

Михаил Миков коментира и някои от законодателните инициативи на левицата в опозиция, като посочи внасянето на предложения за промени в закона за конфликт на интереси, които да разширят кръга на хипотезите, спрямо които се прилага законът за хора от високите етажи на властта.

Станишев към Дончева: "Не съм момиче, определено"

Сергей Станишев отговори лаконично и на критиките на съпартийката си Татяна Дончева, която преди няколко дни заяви публично, че е готова да се кандидатира за лидерския пост в БСП и го нарече "безпомощно момченце”. "Че съм момче, момче съм, не съм момиче, определено”, отговори бившият премиер. За заявката на Дончева за лидер на левицата, Станишев каза, че е "добра дошла”. "Никога не съм казвал лоша дума за когото и да е в БСП, но в момент, в който целта е партията да бъде смачкана от страна на управляващата ГЕРБ и да няма опозиция, всеки трябва да премери своята критика, за да не вреди като цяло”, допълни Станишев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?