Бившите червени министри срещу призива на Стефан Данаилов да напуснат парламента

Бившите министри на БСП и днешни депутати няма да се вслушат в призива на съпартиеца си Стефан Данаилов и да напуснат парламента, за да помогнат за връщане на доверието към партията. Някои от тях коментираха във вторник пред Mediapool, че напускането на парламента би означавало да "избягат от отговорността си пред избирателите“, а и така би се породило и съмнение, че "има защо да бягат”. Самият Данаилов не само на семинара в Боровец този уикенд, но и пред колегите си в парламента вече няколко пъти е повдигал въпроса, но не е срещнал подкрепа, съобщиха социалисти.

След заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на партията секретарят Антон Кутев определи призива на Данаилов, като "не особено силен политически ход“ и обясни, че темата ще бъде обсъдена и на предстоящия на 18 октомври конгрес. Прогнозите на негови съпартийци обаче са, че дори и да се стигне до подобно обсъждане, то резултатът ще е същият, тъй като 14-те бивши министри и зам.-министри начело със Станишев са "гръбнак на парламентарната група“ и излизането им от НС няма да "доведе до нищо добро за партията“.

Идеята на бившия министър на културата обаче породи друг ход на БСП – министрите от кабинета "Станишев“ да подадат искания до главния прокурор за отказ от прилагане спрямо тях на текстове от закона за амнистия. Това обаче, според юристи, ще е само морален жест без правна стойност, тъй като при нарушения на бивши или настоящи властимащи се прилагат и други законови текстове. Въпреки това в БСП смятат, че трябва не само министрите, но и бившите зам.-министри от квотата на левицата, както и всички други нейни бивши представители във властта, да подадат заявления до главния прокурор. Окончателното решение обаче ще бъде взето на пленум на 10 октомври.

"С това действие за пореден път даваме едно ясно доказателство за това, че няма да препятстваме правосъдието. Напротив. Наш е интересът акцията ревизия, на която сме свидетели през последните месеци, в един момент да приключи, компетентните органи да се произнесат и да няма сянка на съмнение, че по отношение на нарушенията са взети справедливи решения“, коментира депутатът Мая Манолова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?