Бившите диспансери се разбунтуваха срещу вливането им в болници

Бившите диспансери се разбунтуваха срещу вливането им в болници

Идеята бившите диспансери да се влеят в съществуващите болници по места, която е част от предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа в сектора, среща сериозен отпор.

Представителите на комплексните онкологични центрове и всички центрове за психично здраве се обявиха в понеделник твърдо против предлаганата промяна.

Лекарите от Комплексния онкологичен център в Пловдив започнаха символичен протест и закичиха сини лентички на реверите си. Те са против вливането на диспансера в местната болница, тъй като структурата е доказала своята ефективност и промяната ще е в ущърб на пациентите. В онкоцентъра се лекуват пациенти от цяла Южна България и според медиците най-добре за тях е да получават досегашната специализирана помощ, а не да се предприема реформа с неясен изход.

Срещу сливането на онкодиспансера в Шумен с местната болница пък е започнала подписка от пациенти. За да избегнат готвената от Москов промяна и да запазят диспансера като самостоятелно лечебно заведение, местните общински съветници дори подготвят преобразуването му в специализирана онкологична болница.

По повод предстоящите сливания Москов вече коментира, че с преминаването на диспансерите към болниците пациентите ще получават по-добро комплексно лечение и даде пример, че в градовете, където няма диспансери, пациентите и сега се лекуват в болниците.

Предстоящото сливане единодушно се отхвърля и от всички центрове за психично здраве в страната, които са изпратили становище до премиера, здравния министър и парламента.

Според тях мотивът за съкращаването на административни разходи не стои на дневен ред, тъй като административният им персонал е между двама и петима души. Освен това приемащата структура – болницата ще трябва да увеличи администрацията си, за да поеме несвойствените дейности, свързани с взаимодействие с полицията, прокуратурата, следствие и съд за пациенти с рисково поведение.

"В центровете за психично здраве има голям брой дейности, свързани с рехабилитация, ресоциализация и предоставяне на социални услуги на потребителите на тези лечебни заведения, което подпомага връщането им в общността. Тези дейности са неприсъщи за дейността на отделенията на многопрофилните болници за активно лечение", се казва в позицията, подписана от директорите на центровете за психично здраве.

Според тях вливането би довело до размиване на отговорността за пациентите с рисково поведение и до непредсказуеми последици за обществото.
Представителите на центровете за психично здраве изтъкват като аргумент и това, че са финансово устойчиви въпреки системното недофинансиране и нямат неразплатени задължения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?