“Бившите” московски републики се бунтуват

“Бившите” московски републики се бунтуват

“Ние вече не сме част от империята…Ние сме длъжни да създадем нова Ялта!” – грузинският президент Михаил Саакашвили, в характерен за него пламенен стил не спести хиперболите, за да подчертае значимостта на срещата, състояла се в столицата на Молдова – Кишенев. “Държавите ГУАМ ( Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова) трябва да се обърнат с лице към САЩ и Европейския съюз”, добави Саакашвили, който заедно с молдовския, украинския, азербайджанския, литовския и румънския президенти участва в опита да се придаде нов регионален импулс на организацията, бунтуваща се срещу Москва.

Обновление

Основаният през 1997 година с поддръжката на САЩ ГУАМ обединява страните от бившия СССР, имащи спорове с Русия. Три от тях (Грузия, Молдова и Азербайджан) даже загубиха части от своите територии, които на практика се отцепиха в подкрепа на Москва. През 1999 година към тях се присъедини и Узбекистан, но през 2002 година той излезе от ГУАМ. САЩ активно подкрепят тази организация, стремейки се да осигурят приток на каспийски нефт, прескачайки Русия.

ГУАМ получи свеж прилив на сили след революциите, довели на власт прозападни лидери в Грузия през 2003 и в Украйна през 2004 година, и след политическия завой на молдовския президент – бивш комунист, преминал в “демократичния” лагер. Михаил Саакашвили, Виктор Юшченко и Владимир Воронин, които са в открит конфликт с Москва, подчертаха намерението си да превърнат ГУАМ в инструмент за разрешаване на териториалните си проблеми, за се опрат на него в придвижването си по посока на Европейския съюз и НАТО и при пропагандирането на западните ценности в другите бивши съветски републики.

“Свободен избор”

На тази среща Саакашвили обеща да назове следващата страна от бившите републики на СССР, в която ще има “демократична революция” : тя ще бъде Белорус – такъв извод можаха да направят в петък в Кишинев, където грузинският президент, след американския държавен секретар Кондълиза Райс, много говори за “правата на белоруския народ на свободен избор”.

Споделяне

Още от Свят