Бившите протестиращи от киевския Майдан напуснаха седем обществени сгради

Бившите протестиращи от киевския Майдан напуснаха седем обществени сгради

Бившите протестиращи от Майдана, окупирали обществени сгради в центъра на Киев, напуснаха седем здания, но остават в още 12, съобщи прокурорът на Киев Серхий Юлдашев, цитиран от Франс прес.

Никой не е използвал сила, за да накара активистите от "Самоотбрана" и военизираното националистическо движение "Десен сектор" да напуснат сградите, каза Юлдашев на среща с мисията наблюдатели на ОССЕ. Силите на реда убедиха активистите, че трябва да дадат възможност на служителите да се върнат на работните си места, обясни той.

Майданът - главният площад в Киев - бе арена на протестно движение, продължило месеци и завършило с принудителната оставка на проруския президент на Украйна Виктор Янукович. При сблъсъците със силите на реда тогава загинаха около 100 души. Протестиращите издигнаха палатков лагер и завзеха няколко големи обществени сгради около него. Една от тях - Домът на профсъюзите - беше подпалена при атака на полицията за борба с безредиците, която в крайна сметка беше отблъсната.

Общо 950 души напуснаха сградите на различни институции, сред които Съвета за радио и телевизия, Дирекцията по градоустройство, клон на Украинската федерация на профсъюзите, Съюза на архитектите и Националната музикална академия, уточни киевският прокурор. Най-много хора - около 300 души - са освободили зданието на Съюза на потребителските кооперативи, допълни той.

Активистите продължават да окупират още 12 големи сгради в центъра на столицата, включително Октомврийския дворец и Украинския дом (бившия Музей на Ленин), където полицията подозира, че те държат големи запаси от оръжие.

Кметът на Киев Виталий Кличко се опитва да накара с мирни средства хората да приберат многобройните палатки, които все още са разпънати на част от бул. "Хрешчатик" зад барикади от автомобилни гуми и бетонни блокове.

Споделяне

Още от Свят