Бившите тайни служби контролират българската икономика

Черепа, ТИМ, борицте. Тези български кодове се появяват в допълненото издание на една книга от германския разследващ журналист Юрген Рот, която скоро ще се появи по книжарниците. Публикуваме интервю Александър Андреев с Юрген Рот пред Радио Дойче веле.

Г-н Рот, наскоро бяхте в България, може би проучвате теми за следващата си книга?

Да, пътуването е част от моите журналистически разследвания, посветени на организираната престъпност и тайните служби в държавите от бившия Съветски съюз. А в това отношение централна роля играе и България.

Вие и друг път сте се занимавали с България. Има ли сега нещо ново?

Първо установих, че преди съм бил изключително наивен. Наивен, защото вярвах, че бързо ще настъпят структурни промени. Бях една седмица в София, проведох много разговори и установих, че някогашните тайни служби, най-вече разузнаването и военното разузнаване, държат страната здраво в ръцете си. Те контролират най-вече икономиката. Все пак останах изненадан, че след толкова години положението е именно такова.

В България често се твърди обаче, че мрежите на едновремешните тайни служби вече не съществуват, че организираната престъпност е, общо взето, под контрол, а сивият бизнес излиза на светло. Такова ли е вашето впечатление?

Такива твърдения са чиста нелепост. Разговарях с един от малкото все още живи босове на мафията, на едновремешните борци. Естествено, той вече не се занимава с рекет, а инвестира в промишлеността, но парите му идват от някогашните тъмни източници. Той ми каза следното: Хората знаят кои сме, те ни виждат и си правят сметката, така, че изобщо не ни се налага да упражняваме някакъв натиск. Попитах го дали и днес могат да се купят съдии, прокурори и полицаи в България, и колко струва това. А отговорът гласеше: Корумпирани бяха и преди, корумпирани са и сега. Разликата е само в цената и в ценоразписа на отделните им услуги.

Аз особено се интересувах тъкмо от онези фирми и предприемачи, които на пръв поглед вече са съвършено законни. Два случая ми направиха особено впечатление - изложбата в Брюксел с антични предмети на изкуството от България и по-точно от частната колекция на един бизнесмен. Аз поразрових в миналото на този бизнесмен и се убедих, че парите му не идват от нормална икономическа дейност. Случаят е типичен. Страната се представя чрез такива личности зад граница и прави пропаганда с неща, над които тегне сянката на миналото.

И втората нишка в моите разследвания. Тук в скоби ще припомня, че навремето се занимавах с Мултигруп, а всеки знае, че зад Мултигруп стояха тайните служби. Наскоро за първи път чух името на групировката ТИМ. В началото изобщо не знаех за какво става дума. Бях получил само оскъдна информация от Швейцария, че някои полицейски служби свързват групировката ТИМ с организираната престъпност, но не с примитивната престъпност на борците, а с онази на високите равнища, с голямата икономическа престъпност. Разговарях с различни източници, включително и от прокуратурата. Всички ги беше много страх да говорят. Казваха ми, че наказанията са жестоки, а шансът да оцелееш, ако много говориш, изобщо не е голям. Така или иначе, на базата на документите, с които разполагам, и от разговорите си с журналисти и прокурори в България аз вече съм убеден, че ТИМ е възникнала с участието на някогашното военно разузнаване в България. Според моите източници руската мафия има сериозни интереси във Варна, където действа една организация, възникнала от едновремешното съветско военно разузнаване.

Един български прокурор ми каза, че във Варна особено активна е руската групировка Солнцевская. Друг голям руски престъпен синдикат, начело на който са братята Чорни, поне според западни полицейски служби, също все още има интереси в България. На пръв поглед Майкъл Чорни се е отказал от престъпния си бизнес, но ако се вгледаме внимателно, той просто е преминал към по-чисти браншове, най-вече към петрола. В България той има едно подставено лице, адвокат, който е изградил огромна мрежа по цял свят. В тази мрежа се трансферират много големи суми. Аз смятах, че лицата, които през 90-те години играеха ключова роля в престъпния бизнес, вече са се изтеглили, но това не е точно така. Просто те са станали много по-могъщи. А политическите елити, малко или повече, ги закрилят.

А каква според вас е връзката между петрола, футбола и олигарсите, вие споменахте току-що един такъв случай?

Това е много интересно наистина. Не само олигарсите, но и топ престъпниците в Русия, в държавите от бившия Съветски съюз и сателитите, много обичат да инвестират във футбола. Така е в Румъния, така е и в България, с двата най-добри отбора, които имат достъп до Шампионската лига. В Украйна има един голям престъпник - Ринад Ахметов. Той е начело на отбор от турнира на УЕФА Шахтьор Донецк. В Петербург престъпният синдикат Тамбовская контролираше местния футболен клуб, поет наскоро от Газпром. Между другото тази мода идва от Италия. Става дума, разбира се, за пране на пари, но и за опит да се набави липсваща обществена легитимация, защото част от бандитите мечтаят за истинско обществено признание.

Много българи смятат, че страната е уникална с големия брой поръчкови убийства, с прането на пари, с ролята на някогашните тайни служби в днешната икономическа структура. Дали наистина България е изключение или по-скоро потвърждение на някакво общо правило?

България е по-скоро потвърждение на правилото. Просто там някои неща се вършат доста по-очебийно. Там нравите все още са по-примитивни в сравнение с Чехия или Унгария. Но иначе структурата е една и съща. Големият брой поръчкови убийства показва, че организираната престъпност все още не е добре организирана, ако може да се изразя така, защото там, където тя е наистина добре организирана, няма нужда от поръчкови убийства. Там парцелите са точно разпределени. В България това още не е станало. Страната заема особено положение и по друга причина - някогашните тайни служби на България бяха най-тясно и най-интензивно свързани с КГБ, а част от тези връзки продължават да работят и днес. В обобщение бих казал, че ЕС хвали България за приетите закони, но каква е ползата и от най-добрите закони, когато ги прилагат хора, на които не може да им се има доверие.       

Какви са приоритетите на организираната престъпност в България, пак в сравнение с други източноевропейски страни?

Главно значение за сенчестите структури имат три бранша - телекомуникациите, енергетиката и стратегическите суровини, и накрая недвижимите имоти и туризмът. Не само в България, навсякъде в Източна Европа организираната престъпност непрекъснато се стреми да увеличава влиянието си в тези три бранша, просто защото това е бяла икономика, там не се пролива кръв. Е, на потребителите им се пуска кръв чрез цените, но това е друго.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?