Бившите царисти водят разговори за коалиция с движението на Ковачки

След като СДС миналата седмица ги отряза от участие в предизборна коалиция, бившите царисти от Българска нова демокрация (БНД) в сряда започнаха разговори за съвместно явяване на вота през юли с представители на движение "Напред", в което около партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки се обединиха ВМРО, "Гергьовден" и земеделците на Стефан Личев.

В консултациите "за нова консолидация на дясно-центристкото пространство" се включиха още Единна народна партия (ЕНП) на независимата Мария Капон и радикалите на Евгений Бакърджиев.

Пред репортери в НС лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че на срещата "са дискутирани приоритетите на отделните партии, като е излъчена работна група, която да ги обобщи".

"Това е добра основа за търсене на консолидация на дясноцентристкото пространство, на фона на скандалите между СДС и ДСБ”, допълни той.

Лидерът на ВМРО каза, че покана за разговори е била отправена и към двете десни партии, но техни представители не са дошли на срещата.

Попитан дали преговорите за участие на БНД в коалицията между СДС и ДСБ са замразени, Борислав Ралчев отговори, че "при позицията на СДС ние търсим друг начин да приложим приоритетите си."

Разговорите в новия формат ще "продължават в търсене на прагматична алтернатива за страната", каза още Каракачанов.

По думите му четирите партии не поставяли условия с коя партия можем или не можем да разговаряме.

До края на седмицата приоритетите ще бъдат обобщени. След това щели да бъдат обсъдени евентуални съвместни действия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?